Unema

Noomen: “Als stamvader van de Unema’s geeft het Burmaniaboek Taco Unema, die in 1406 en 1413 vermeld werd. De state vererfde op zijn zoon Ernst Unema, die met Frouck Helbada uit Ferwerd trouwde.”
“Als “Eenam” komt Unema op de kaart van Sibrandus Leo uit 1579 voor.”
“De “stins” van Unema zou ver voor 1787 zijn afgebroken. In 1832 lag op het omgrachte stinsterrein een kop-hals-rompboerderij. In 1859 werd op het erf een afgekapte wapensteen met het jaartal 1587 gevonden.”

SIF: “Volgens Algra in zijn boek “De historie gaat door het eigen dorp” lag de Unema State “aan het Pipedykje, precies Noord van de kerk, …in de buurt van het tegenwoordige ‘Heech'”. Of deze hoogte er nog ligt is mij niet bekend.

Hier woonde Janco van Unema die de strijd aanbond met de Saksische overheersers, maar rond 1500 de wijk moest nemen naar het buitenland. In 1502 kwam hij terug en verzoende zich met de toenmalige heersers, maar op den duur liep het weer mis. Hij kon zich niet schikken onder de macht van zijns gelijken die de Saksers hadden binnengehaald om aan de onderlinge strijd een einde te maken. Een aanval op en belegering van Unemastins mislukte echter door de dappere tegenstand van de heer en zijn dorpelingen en Janco ging zelfs tot het tegenoffensief over. Hij belegerde Leeuwarden en Dokkum, maar kon deze steden niet innemen en uiteindelijk moest hij opnieuw vluchten. Hij werd gevangen genomen, maar Grote Pier wist hem te bevrijden. Tenslotte heeft hij zich aan Karel V onderworpen, maar hij werd niet vertrouwd en van enige invloed was geen sprake meer. Hij is in 1540 op zijn state te Blija overleden en in de kerk aldaar begraven.
Met hem, of kort daarna, schijnt zijn geslacht te zijn uitgestorven, want in 1602 woont Tako van Aylva, grietman van Ferwerderadeel, op Unema State. Tako was een van de leden van deze uitgebreide familie die ook overal elders in Friesland goed betaalde posten bekleedde.

Veertig jaar later is het Hobbo van Aylva die er “resideert” en nog eens honderd jaar later wordt hier een Berber van Douwema, weduwe Van Aylva, vermeld.
Waarschijnlijk is de state kort daarna afgebroken, want de “Tegenwoordige Staat van Friesland” meldt rond 1785 dat de Unemastins al lang is verdwenen.

Blijkbaar is er een boerderij voor in de plaats gekomen met dezelfde naam, want in 1895 wordt melding gemaakt van de verkoop van Unema State aan T. Poelstra te Heeg, die de hele zaak liet afbreken.”

“Er is waarschijnlijk niets van de stins/state terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “De historie gaat door het eigen dorp” van A. Algra).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Unema kunt vinden.

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.