Unia-of-Nyehuys

Noomen: “De state Nyehuis werd in het begin van de 16de eeuw bewoond door een zijtak van de Unia’s uit Wirdum. Het huis wordt meestal geen stins, maar state genoemd. De poort is bewaard gebleven, evenals de gracht.”

SIF: “Deze state wordt voor het eerst tegen het einde van de 15e eeuw genoemd.” “Beers was in de middeleeuwen een klein dorpje en sindsdien zijn er weinig inwoners bij gekomen. Wel stond daar de Uniastins waar in 1443 Keimpe Unia de scepter zwaaide. Deze Keimpe was een van de meest vooraanstaande edelen en een van de aanvoerders van de Schieringer partij. De stins bood regelmatig onderdak aan Schieringer vechtjassen, wat natuurlijk niet naar de zin was van de Vetkopers in het nabije Leeuwarden. Die probeerden dan ook de stins in te nemen, maar hoe vaak ze het ook probeerden en hoe hard ze ook hun best deden, het lukte hen niet de stins en zijn bewoners klein te krijgen.
In 1498 was Worp Keimpes Unia eigenaar. Hij is grietman van Leeuwarderadeel en één der hoofden van de Schieringers, die wellicht de state bewoonde. Wat de Leeuwarders eerder niet gelukt was, kreeg de “Zwarte Hoop” in 1515 wel voor elkaar en net als de rest van het dorp ging de stins in vlammen op. Maar de Uniastins wordt weer herbouwd.

In 1616 komt het geheel in het bezit van Tjaerd Tyara. Door hem werd waarschijnlijk de stins uitgebreid tot een fraaie state met poortgebouwd, die we afgebeeld zien op een prent van J. Stellingwerf uit 1723.
In het jaar 1700 kreeg het huis de naam ‘Nieuw Huistra-State’ of ‘Nyenhuis’. In 1756 liet Hobbe van Aylva, generaal en gouverneur van Maastricht, het gebouw, op de poort na, slopen om er een statige boerderij voor in de plaats te zetten. Deze boerderij werd vrijwel zeker gebouwd van het afbraakmateriaal van de state; dat gebeurde in die tijd wel vaker. Boven de deur van de boerderij werd een oude wapensteen met de familiewapens van Tyara en Buygers uit 1616 opnieuw geplaatst. Op de schoorstenen werden de oude windwijzers van de state geplaatst met de wapens van Tyara en Meynsma. In 1786 was de boerderij eigendom van jonker H.W. van Aylva, grietman van Het Bildt en was deze in gebruik bij Meinte Sjoerds Meinsma, mederechter van Baarderadeel.

Als de boerderij op 28 juni 1879 op afbraak verkocht wordt, is de poort het enige dat overblijft. Het uit kleine baksteen opgebouwde poort bezit twee sierlijke topgevels voorzien van gibbengaten. Op een gevelsteen de afgehakte wapens van Tyara en Buygers. In de zijgevels bevinden zich nog schietgaten. Voor de restauratie in 1960 bevonden zich op beide topgevels een windwijzer met de wapens van Tyara. Een hiervan is op de nok van het dak herplaatst. Het gehele terrein met de gedempte grachten is nog herkenbaar.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Unia-of-Nyehuys kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.