Unia op Franjumburen

Noomen: “Unia op Franjumerburen of Oenya, zoals het goed indirect in de naam van de bewoner in 1510 heet, was de woonplaats van een familie die volgens de traditie een zijtak van de hoofdelingen Unia te Wirdum was. Naast de state lag in 1718 nog een wier.”
“Aan het begin van de 17de eeuw was Unia eigendom van leden van de familie Van Albada van Poppingawier.”
“Naar Pibo’s schoonzoon Bertrant de Gachet werd de buitenplaats die bij de boerderij werd gebouwd op de Schotanus-kaart van 1718 Gachet genoemd. In 1766 kocht Pieter van Jongestal, oud-koopman en landraad op Ambon, de buitenplaats Gachet en het ernaast gelegen Unia. Hij bewoonde het huis, dat hij in zijn testament in 1770 Vreederust noemde.”
“De state Unia stond waarschijnlijk op de plaats waar in de 13de eeuw het Benedictinessenklooster Franjum had gestaan. Dit klooster werd 1270 opgeheven. De abdij Lidlum werd eigenares van het terrein. Rond 1420 stond er nog een kapel die toen door de Schieringers onder leiding van de Siaerdema’s van Franeker werd verbrand. In 1575 waren de fundamenten van de kapel nog te zien. Midden op de terp, die in zijn geheel bij Unia behoorde, werd in 1718 een wier afgebeeld. Of hier een stins stond, of dat hier resten van de kapel lagen, is onzeker. In 1832 liep dwars over de terp de oprijlaan, in het kadaster als laan voor vermaak omschreven. De wier was toen verdwenen. De buitenplaats Gachet of Vreederust werd in 1869 getekend door A. Martin, getekend vanaf de oprijlaan.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Unia op Franjumburen kunt vinden.

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Pin Bed and wellness Molenzicht

  Stiens

Onder de rook van Leeuwarden aan het Japikspaad ligt Bed and Wellness Mill View. Met fijne bedden ene goed ontbijt en heerlijke sauna en spa faciliteiten kunt u betaalbaar ontspannen


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.