Van Gheel- of Andringahuis

Noomen: “Het Julius van Geel-huis op de hoek van de Grote Kerkstraat werd in 1545 gebouwd. Zoals meer samengestelde huizen uit de 16de eeuw heeft het een tot toren uitgebouwde wenteltrap in de binnenhoek.”

SIF: “Het huis werd in 1545 gebouwd.”
“Het Julius van Gheelhuis is in 1545 gebouwd door de procureur-generaal Julius van Gheel op fundamenten van een stins.
Het huis wisselde regelmatig van eigenaar. In 1762 werd één van de meest illustere bewoners eigenaar van het huis: het was de ontzettend rijke Eyso de Wendt, direkteur van de handel op China.
Van 1883 tot 1890 woonde de familie Zelle in het huis. Hun dochter, Margaretha Geertruida van Zelle, kreeg bekendheid onder de naam Mata Hari. Haar leven eindigde in 1917 voor een Frans vuurpeleton op beschuldiging van spionage voor Duitsland.
Sinds 1977 is het huis ingericht als Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum.

De L-vormige plattegrond van het laat-middeleeuwse huis is ondanks de vele verbouwingen nog steeds herkenbaar. In de binnenhoek van de lange en korte vleugel staat de traptoren met spiltrap, die bij de restauratie in 1976/’77 naar de nauwkeurige vogelvluchtkaart van Sems zijn achtzijdige naaldspits terugkreeg. De kap is nog voorzien van spanten en één van de zalen op de verdieping bezit nog een gaaf plafond met moerbalken en kinderbinten. Zowel de spanten als het plafond dateren uit de bouwtijd van het huis.
Tijdens de restauratie zijn in het muurwerk ook allerlei oude sporen teruggevonden, die echter nu weer zijn weggewerkt. Door de vele verbouwingen is het huis een boeiend geheel met bouwsporen uit vele eeuwen.”

“In het huis is nu het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum gevestigd.”

(bron: Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Van Gheel- of Andringahuis kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Pin Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

  Leeuwarden

Kookatelier De Kleyne Sint Jacob Op deze unieke plek in het historische hart van Leeuwarden voelt het direct als thuis. Een inspirerende en sfeervolle ruimte vol licht en kleur. Natuurlijk als eye catcher die...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.