Walta

Noomen: “Walta wordt indirect, door de pachtersnaam, in 1540 genoemd; met toponiem Waltha guedt en Walthe saete in 1543. Het goed is hier opgenomen vanwege de stinswier.
In 1511 en in 1540 was Walta een sate die door Ernst Mockema alias Unema werd verpacht. (…) Zowel in 1540 als in 1700 werd het goed voor 23 floreen aangeslagen.
In 1718 lag ten oosten van het omgrachte erf een stinswier aangegeven. In 1832 en 1850 was de wier verdwenen, maar lag om het erf nog een gracht.”

SIF: “De Waltastins werd waarschijnlijk in de 13e eeuw gebouwd.”
“Volgens de heer W. Waldus van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek is de terp waarop de state/stins staat waarschijnlijk 800 jaar oud. Deze terp was naar alle waarschijnlijkheid een nederzettingsterp uit de –late- middeleeuwen.
Rond 1700 werd de Stins/State al afgebroken, om daarna te worden vervangen door een boerderij, die mogelijk gebouwd werd op de restanten van de stins “Walta”.

Op een kaart van Schotanus is ten oosten van de Waltastins een kleine bult aangegeven, een soort stins-wier, met een defensieve functie. Waldus verwijst verder naar een boek van H.M van den Berg: “Noordelijk Oostergo, Ferwerderadeel” uit 1981.”

“Op het terrein staat nu een 18e eeuwse boerderij.”

(bron: Tekst: de heer J. Houtsma).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Walta kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.