Wier in het Geestmerveld

Noomen: “Op de kaart van Eekhoff (1847) worden in het Geestmer Veld drie wieren aangegeven. Opname in deze inventarisatie is problematisch vanuit de criteria (“verdedigbaar huis”, “adellijke bewoning”).
Vanwege hun rol in literatuur (zijn de “hege wieren” resten van stinzen?) en als voorbeeld van de problematiek rond de aanduiding “wier” neem ik ze wel op. Bij en rond deze drie wieren geven de kaarten uit de 18de en 19de eeuw geen bebouwing aan. De twee westelijke van deze wieren lagen ingeklemd tussen land van het klooster Klaarkamp, de oostelijke lag op kloosterland. Verder is over de geschiedenis van deze wieren weinig bekend.
Van der Molen benadrukte in zijn overzichtsartikel over de “hege wieren” de ligging in een laag gelegen en waterige omgeving van deze wieren. Deze ligging zag hij als ondersteuning voor zijn stelling dat de meeste wieren geen stinswieren maar vluchtheuvels voor het vee waren. Tegenwoordig worden bij die mening vraagtekens gezet.”
“De meest waarschijnlijke verklaring voor de drie wieren in het Geestmer Veld lijkt mij, dat ook zij herinneren aan voormalige bewoning ter plekke. Een volgende vraag is of deze wieren stinswieren waren, zoals dat voor de zuidelijker gelegen wier bij Sickama onder Roodkerk wèl waarschijnlijk is. Een andere mogelijkheid is dat het om verlaten huisterpen ging, zoals die ook in vergelijkbare landschappen, zoals ten noorden van Roderwolde en Eelderwolde, werden aangetroffen. Oude afbeeldingen van deze drie wieren zijn niet bekend.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wier in het Geestmerveld kunt vinden.

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.