Wilaard

Noomen: “In 1407 kennen we een adellijke bewoner van Wilaard, Ullauird of Ullawerd, die er ook een wapendrager op na hield. De naam Wilaard is geen boerderijnaam, maar een uit de Vroege Middeleeuwen daterende buurschapsnaam op -werd.1640 In 1511 was een van de sates van Wilaard pachtgoed van het naburige Juwsmahuis bij Cammingaburen. Achter Wilaard lagen voorts twee “wieren”.
In 1407 maakte de edelman Mammo Mammingha te Leeuwarden zijn testament. Een van de getuigen daarbij was Focko van Wilaard, parochiaan van de kerk van Nijehove. Deze werd als een van Mammo’s verwanten en als vir nobilis aangeduid; ook voerde hij een eigen zegel. Hij kreeg van Mammo als legaat een huisstede in Dowama campe. Interessant is dat tevens aanwezig was Focko’s famulus et armiger Wybo. Focko had dus een wapendrager; een ook aanwezige pastoor had zijn dienaar-kok meegenomen.
Waar woonde deze Focko van Wilaard? Misschien op de latere sate Fockema. In het begin van de 16de eeuw lagen in en bij Wilaard bezittingen van het klooster Foswerd en de kerk van Nijehove (FC274 en FC282) en van het Sint-Annaconvent (FC281). Verder hadden de kinderen van Feycke Tiardsz Andringha en Katherina Juwsdr van Juwsmahuis (in Camminghaburen) hier een sate van ruim 66 pondemaat groot; gezien de grootte misschien FC283. De sate, Fockema geheten, was waarschijnlijk door Feycke en Katherina aangekocht en dus niet van de Juwsma’s afkomstig. De verleiding is groot hierin het huis van Focko uit 1407 te zoeken! Tot 1624 is de vererving van dit goed in de familie Andringa te vervolgen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wilaard kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.