Wobbema of Eminga

Noomen: “In de 19de eeuw werd verteld dat de hoofdelingen Wobbema de kerk van Schingen stichtten, omdat ze in Dronrijp de andere hoofdelingen de voorrang niet gunden. Wobbema wordt als Wobbingen (in de pachtersnaam) in 1511 en als Wobbinga staeten in 1543 genoemd.”
“In 1578 woonde Syds van Eeminga, aangeslagen als edelman, op Wobbema. Het jaar daarop beeldde Sibrandus Leo Eeminga als aanzienlijk huis te Schingen af. Gedurende de 17de eeuw behoorde Wobbema aan de familie Van Eminga.
In 1700 heette het slot “vervallen”, vijftig jaar later “bij menschen geheugen van geen eigenaar bewoont zijnde … alzoo vrij wat vervallen”. In 1742 werd het voor de afbraak verkocht,maar door geldgebrek kwam het daar niet van. Uiteindelijk werd het in 1765 afgebroken en dooreen boerderij vervangen; twee jaar later werd ook een grote partij bomen verkocht. Een goede illustratie van de aanhoudende berichten in de eerste helft van de 18de eeuw over de vervallen toestand vormt de tekening van A. de Haan, waarop de ruïnes van een zaalstins oprijzend uit het water te zien zijn.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wobbema of Eminga kunt vinden.

Pin B&B Twenty-one

  St. Jabik

Welkom bij B&B Twenty-one! Wij zijn een kleinschalige duurzame Bed and Breakfast gelegen in Sint Jacobiparochie waar u voor een betaalbare prijs kunt overnachten. Ons pand is van 1818 maar heeft alle comfort van...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.