Wobbinga

Noomen: “De familie Wobbinga komt in de 16de-eeuwse genealogieën voor als een inmiddels uitgestorven adellijke familie te Weidum; via vrouwelijke lijn zouden de Hermana’s in Minnertsga hun rechtsopvolgers zijn. Volgens de abtenlevens van Sibrandus Leo zou Wibrand Wobbinga, abt van Lidlum (1347-1351), hier geboren zijn. In de jaren rond 1420 zou Wobbinga een uithof van Lidlum zijn geweest; blijkbaar aan het klooster geschonken. De uithof zou toen in de vete tussen Lidlum en de Sjaerda’s zijn verwoest. Evenals bij het “monnikhuis” van Ludingakerke kunnen ook bij deze uithof van Lidlum vraagtekens worden gezet. In 1511 was Wobbinga namelijk eigendom van de Hermana’s (met voorouders Wobbinga).
Wel is duidelijk dat Wobbinga een belangrijke adellijke of uithof-stins geweest is. Nog in 1850 lag hier een stinswier. Dit stinsterrein is archeologisch onderzocht.”

SIF: “Een stins met de naam Wobbinga komen we voor het eerst in 1347 tegen.”
“Op deze stins moet Wibrandus Wobbinga, 15e abt van het klooster Lidlum (van 1347 tot 1351) geboren zijn. De stins behoorde destijds toe aan dit klooster. Onder het bewind van abt Thetardus (1386-1422) is deze uithof door de Schieringer edelman Sikke Sjaerda zwaar beschadigd. Abt Thetardus had nl. een stins gebouwd op Miedum onder Tzum, zeer tegen de zin van de Sjaerdema’s, die geen versterkte huizen naast hun bezit wilden hebben van dit machtige klooster dat in de Vetkoperse partij duchtig meevocht in de onderlinge twisten. Uit wraak werd in 1389 het klooster geplunderd en in brand gestoken en met een aantal uithoven van dit klooster ging het net zo. Ook Wobbinga State moest dit lot ondergaan. In de 18e eeuw is het goed in gedeelten verkocht, terwijl de stinswier later is afgegraven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wobbinga kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.