Wolsma stins, ‘Groet steenhuys’

Noomen: “Wol, de naamgever van de familie Wolsma, werd in 1480 in de omgeving van Ouwsterhaule genoemd; de familie Wolsma en haar groet steenhuys of stens worden in de 16de eeuw vermeld.”
“In zijn brief van rond 1570 vertelde mr. Minne Broersma dat zijn moeder een achterkleindochter was van Folkert Wolsz of Wolsma en dat het steenhuis van deze familie te Ouwsterhaule een belangrijke versterking was: een seer groet steenhuys op haer saeten ende landen, van welcken stens ick anno ’53 den muyren noch hebbe gesien, ende heeft ’t zelve met yseren doeren geweest, staende toe middel in’t ae, … ende is ’t zelve stens het machtichste, hoochste ende starckste geacht geweest in den geheele Sevenwolden, soe dat men van oldts secht op ’t zelve stens gebrocht ende bewaert toe syn Saenwaldma bosse. Het kanon van de “woudlieden” of “Woudfriezen” die we in de Thaborse kronieken van de 15de eeuw zo vaak aan de vetevoering zien deelnemen, werd, althans volgens Broersma, hier dus bewaard.
In de zestiende eeuw bestond dus nog een herinnering aan de inmiddels verdwenen Wolsma stins. De familie werd in de 16de eeuw en later niet meer tot de adel gerekend, hoewel zij niet was uitgestorven. Zo verkocht Poppe Folkerts Wolsma in 1621 land tussen de oude dijk en de veenscheiding in Ouwsterhaule en was Poppe in 1640 daar eigenaar en gebruiker van twee naast elkaar gelegen stemmende sates (SC17 en SC18). Zoals vaak in de Wouden lag ook dit hoofdelingenhuis vlakbij de kerk.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wolsma stins, ‘Groet steenhuys’ kunt vinden.

Pin Picknickers

  Terherne

Picknickers is een nieuw restaurant in Terherne met een relaxte foodbar gelegen aan het Sneekermeer. We worden vaak omschreven als een hippe, shabby, chique non-chanlante strandtent zonder strand met een focus op duurzaam en...


Meer info

Pin Bedandbreakfast ‘HETHUIS’

  Oranjewoud

In het prachtige Oranjewoud, op een steenworp afstand van de mooie ?buitenplaatsen? is in het atelier van Marja Lamberts een Bed & Breakfast gevestigd. De kamer is mooi ingericht en bevat de huisbibliotheek, televisie...


Meer info

Pin Restaurant ’t Jagertje

  Langweer

Proef de Sfeer in Langweer Restaurant ?t Jagertje is al 35 jaar een vertrouwd adres op culinair gebied en een begrip in Friesland. Restaurant ?t Jagertje is centraal gelegen in Langweer, watersportdorp in hartje...


Meer info

Pin Watersportbedrijf Turfskip

  Echtenerbrug

Jachthaven


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.