Wybinga

Noomen: “In 1452 maakte Bauck Hesselswyf, de vrouw van Hessel Albada in Westhem, haar testament. (…) Bauck stichtte ondermeer een prebende in de Sint-Maartenskerk van Bolsward. Het belangrijkste bestanddeel van de dotatie van deze prebende werd Wybinga goed oppa Nyland. Nog eeuwen lang zou deze boerderij eigendom van het Wybingaleen zijn. (…) De wier die tot in 19de eeuw naast Wybinga sate lag (…) is een teken dat Wybenga een oude adellijke machtspositie was. Waarschijnlijk was de stins in 1452 al afgebroken; Wybenga lijkt dan een gewone boerderij te zijn. De stinswier wordt in de atlassen van 1718 en 1850 aangegeven. Hij lag direct ten zuiden van de boerderij, bij de splitsing van de Tjaarddijk en de Remswerder laan, niet ver van Nijlander Zijl. Bovendien is er een schilderij van omstreeks 1825 bewaard gebleven van Douwe de Hoop (1800-1830) waarop de wier tussen enkele bomen, met op de achtergrond de boomsingel rond Wybenga sate en nog verder weg de kerktoren van Nijland te zien zijn. In 1873 werd de wier afgegraven. Het perceel heette in de 20ste eeuw nog de Wier.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Wybinga kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.