Ontdek het veelzijdige landschap van Friesland

Wandelen door de Natuurparken en Natuurlandschappen!

De Nationale parken en landschappen van Friesland


In Friesland vind je maar liefst vier Nationale Parken en twee Nationale Landschappen. Deze gebieden worden gekenmerkt door zeldzame en uitgesproken landschapskwaliteiten, zowel internationaal als nationaal. In deze gebieden kun je prachtige wandelingen maken. Zo kun je optimaal genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

In Friesland zijn verscheidene Nationale Parken en Nationale Landschappen waar je heerlijk doorheen kan wandelen. Naast de prachtige planten en bomen kun je ook groot aantal vogels en dieren spotten. Hieronder volgt een korte omschrijving van de parken die zich in Friesland bevinden. Elk park is weer uniek en biedt andere vergezichten en activiteiten.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dit park, wat zich bevindt op de rand van Drenthe en Friesland, is één van de grootste natuurgebieden die Friesland kent. Met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is er genoeg te zien en beleven. Naast de mooie wandelpaden, zijn er voor de kinderen genoeg activiteiten in het zogenoemde speelbos. Hier kunnen ze hutten bouwen, slootje springen en lekker klimmen en klauteren. Voor mensen met een beperking zijn er verharde paden van in totaal 2 kilometer. De informatie die gegeven wordt langs de paden is ook in braille uitgevoerd. Verder zijn er geluiddragers en speciale folders zodat iedereen van dit prachtige stukje natuur kan genieten. Onderweg even uitrusten? Op de route vind je voldoende bankjes. Meer informatie over dit gebied vind je op de website van dit natuurpark.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is het eerste Nederlandse nationale park. In 1287 is het eiland gevormd, na de Watersnood. Het heeft daarvoor nog lange tijd aan de rest van Friesland vastgezeten. Het overige waddengebied is al eerder ontstaan, namelijk na de laatste ijstijd. De zeespiegel lag in die tijd stukken lager dan vandaag de dag. Dit is te verklaren door de enorme stukken ijs van die tijd. Langzaamaan, met het smelten van dit landijs steeg de zeespiegel en brak op verschillende plekken aaneengesloten strandwal door. De waddeneilanden waren ontstaan. Het Nationaal Park wat zich op Schiermonnikoog bevindt heeft een oppervlakte van 72 km² en beslaat daarmee bijna het gehele eiland. Het is heerlijk vertoeven in dit gebied. Het is rustig, uitgestrekt en heeft een eigenheid met de zee en duinen die het eiland kenmerken. Met de wind in je haren de bloemen en planten ontdekken terwijl je de zilte smaak van zeekraal proeft en de modder van het wad ruikt, Schiermonnikoog is zeker een aanrader! Ontdek meer op de website van dit stukje natuur.

Nationaal Park Lauwersmeer

In 1969 was het Lauwersmeergebied eentje die lijkt op het Waddenzee gebied. Eb en vloed kenmerkten het landschap, waarbij het zoete en zoute water in elkaar overliepen. Met de angst voor overstromingen is besloten om in 1969 een dam te bouwen. De vroegere zeebodem werd een basis voor een prachtig nieuw natuurgebied. Met tal van vogels is het een echt vogelparadijs. In dit park kun je inmiddels verscheidene activiteiten ondernemen en heerlijk wandelen. Je kunt met een bootje het water op gaan of vogels spotten in één van de vogelkijk hutten. Kinderen kunnen bovendien hun eigen broodjes bakken boven het kampvuur of een hut bouwen. Heerlijk genieten dus met het gehele gezin! Lees alles op de website van het Lauwersmeergebied.

Nationaal Park de Alde Feanen

Tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, het hart van Friesland, ligt een prachtig stukje natuur. Het laagveenmoeras De Alde Feanen is een 4000 hectare groot park. De meren, petgaten, rietlanden, moerasbossen en ruigten maken dit gebied zeer afwisselend en zeker de moeite waard. Het gebied is rijk aan dieren en planten. In een moerasgebied kent elk stadium namelijk zijn eigen bewoners. Waar het open water de plek is voor verschillende vissen vormen de bloemrijke natte graslanden het broedgebied van weidevogels. De natuurliefhebber is hier echt op de goede plek, voor jong en oud zijn er volop recreatieve mogelijkheden. Zowel wandelen, fietsen als kanoën kan namelijk in De Alde Feanen. Kinderen kunnen als echte avonturiers op pad met materiaal dat je kunt lenen op het park. Kikkers vangen, planten ontdekken en vogels spotten horen hier uiteraard bij! Aan het eind van ieder jaar vindt er een challenge plaats, een 6 uur durende race waarbij je in een groep van vier gaat hardlopen, kanovaren, zwemmen en mountainbiken. Meer informatie vind je op de website van de Alde Feanen.

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Zuidwest Fryslân is een bijzonder gebied waar de weilanden met dijken, terpdorpen, pittoreske stadjes en weidse meren overgaan in de bossen van Gaasterland. Openheid en water staan in contrast met reliëf en beslotenheid. Het gebied kent vele historische steden en dorpen, met ieder hun eigen verhaal. Op het water, waar vroeger de visserij en handelsvaart plaatsvond, is tegenwoordig vooral pleziervaart, havens en recreatie. Dit komt mede door de komst van de Afsluitdijk. Het is heerlijk om door deze wateren te varen en onderweg aan te leggen bij de historische dorpjes langs het water. Het Gaasterland, waarmee het gebied van de hoge stuwwallen wordt bedoeld, loopt van het merengebied tot het IJsselmeer. De hoogte van het gebied is goed zichtbaar met de klikken aan de kust. Het beroemdste klif, het Rode Klif bij Warns is één van de bekendste en een historische plek. Het merengebied wat is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd en door de turfwinning in de provincie is voor Friesland zeer kenmerkend. Het is één van de grootste en belangrijkste recreatiegebieden in West Europa. Watersporters, recreanten, maar ook fietsers en wandelaars aan wal komen hier samen om te genieten van de veelzijdigheid die Friesland te bieden heeft.

Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden

In de noordelijk gelegen Friese Wouden zijn de elzensingels, houtwallen en pingo kenmerkend voor het gebied. De bomen zijn aangelegd om het vee te keren en zijn nu een goede herkenning voor dit prachtige gebied. De sporen van de vroegere jaren zijn nog goed te zien en herkennen. Met 25.000 hectare aan grond is hier van alles te zien! Tussen de boomsingels liggen kleine waterplasjes die restanten van pingo’s uit de laatste ijstijd weergeven. Buiten het broedseizoen (april tot juli) om mag je hier gewoon rondlopen op de wandelpaden. Verder bepalen bomen en sloten in lange rechte lijnen het gebied. De bomen staan vaak op anderhalve meter hoogte, op een houtwal. Dit worden Dykswâlen genoemd. Bij de Elzensingels staan de bomen langs de sloten. Verder zijn in dit gebied vele zandpaden en klinkerweggetjes te vinden. Deze dateren uit de Middeleeuwen en waren een verkorte route naar kloosters, boerderijen en kerken. In het gebied is lopend ontzettend veel te ontdekken.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.