De 11 kleine avontuurtjes in Noordwest Friesland


Je hoeft niet ver van huis voor een leuke verrassing! Hier ontdek je 11 kleine avontuurtjes voor bezoekers, toeristen en bewoners! Vaak op nog geen half uurtje van je voordeur. 

#1. Een zodenhuis uit het jaar 0 – Firdgum
In het terpdorpje Firdgum (boven Franeker) bouwen onderzoekers een huis zoals terpbewoners rond het begin van de jaartelling woonden. Het is een huis van palen, klei, leem en gras, om te leren hoe de kustbewoners toen huizen bouwden. Dit zodenhuis stortte tijdens de novemberstorm van 2013 gedeeltelijk in. Inmiddels bouwen vrijwilligers en wetenschappers aan een nieuw terphuis, gesterkt door de lessen van de eerste versie. Naast het zodenhuis is de Yeb Hettinga Skoalle, een archeologisch museum met super interessante terpvondsten. Een avontuur dat je nooit vergeet!
Locatie: Camstrawei 18, Firdgum

#2. Fierljeppen: het Friese hoogspringen
Je neemt een aanloop, bij voorkeur in een weiland, je grijpt de stok en zwaait naar de overkant van het water. Als je droog bent overgekomen is het fierljeppen gelukt, de Friese atletiekvorm die lijkt op het polsstokhoogspringen. Let op: er is altijd een kans op een nat pak. Slachtehiem in Lollum is een locatie waar je tijdens een familiedag, bedrijfsuitje of andere groepsactiviteit kunt fierljeppen.

#3. Willem Barentszwerf – Harlingen
In Harlingen bouwen vrijwilligers een bijzonder schip. Het is de replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 een kortere handelsroute naar China wilde ontdekken. Barentsz en zijn bemanning kwamen vast te zitten in het ijs van Nova Zembla in de Noordelijke IJszee. Van aangespoeld drijfhout maakten ze Het Behouden Huys, waarin vervolgens de winter werd doorgebracht. De replica is op de werf te bezichtigen en in het ontmoetingscentrum leer je alles over de geschiedenis en dit bijzondere project.

#4. Elfstedenbruggetje van Bartlehiem
Het bruggetje van Bartlehiem zit in ons collectieve geheugen. Met de Elfstedentocht draaien de schaatsers onder de brug de Dokkumer Ee op, nadat de Hel van het Noorden volbracht is. De feestende menigte in het gehucht (70 inwoners) zorgt voor de nodige motivatie voor het laatste stukje route, omdat de schaatsers twee keer langskomen. Dan is Bartlehiem het kloppende hart van de Elfstedentocht.

#5. Loop de camino. In Friesland! – Sint Jacobiparochie
Waarom een yoga retraite overwegen als je ook het Jabikspaad (NL: Jacobspad) Het Friese Santiago de Compostela is Sint Jacobiparochie, met in de Groate Kerk een infocentrum. De vrijwilligers organiseren zomers vaak ‘Jacobsrondjes’, wandelen op en rond het Jacobspad onderleiding van een pelgrim. Het ultieme startpunt is Zwarte Haan aan de Waddenzee.

#6. Natuurgebied It Noarderleech – Ferwert/ Hallum
Het is even een klimmetje, maar dan ben je op de dijk en zie je het Noarderleech, het buitendijkse kwelderlandschap bij de terpdorpjes Ferwert en Hallum. Je loopt over drassige weilanden (laarzen mee!) naar de zee. In november 2006 was het Noarderleech wereldnieuws. Een plotselinge storm met hoog water zorgde voor dat het kweldergebied plotseling onderliep en dat zo’n 20 paarden verdronken. Een van de paarden, de witte Freya, is nog te zien bij de Seedykstertoer, waar je ook een uitkijktoren kunt beklimmen. It Fryske Gea heeft een interessant bezoekerscentrum, waar vanuit regelmatig avontuurlijke excursies starten.

#7. Nog in te vullen
abcdef

#8. Nog in te vullen
abcdefghgh

#9. Boeddha’s in Westhoek
Okay, het is geen Zuid-Oost Azië, maar ze staan er. Verschillende Boeddha’s en Stupa’s in de beeldentuin bij Gaya Westhoek. Een bijzonder gezicht op de Friese klei. De omgeving is ook bijzonder: de zeedijk bij Westhoek nodigt uit voor een klim om de kwelder te betreden. En Café Restaurant Gaya is een overweldigende ervaring als je binnen bent geweest. Een oer-Hollandse setting met Indonesische tinten.

#10. Bezoek een bijzonder concertje in een schuilkerk – Oudebildtzijl
De Julianakerk in Oudebildtzijl is uitgegroeid tot een internationaal muziekpodium. In de voormalige schuilkerk stonden inmiddels artiesten van binnen en buiten Europa. De concerten staan bekend als ‘Sliktones’ en kaartjes moet je snel reserveren: het is snel uitverkocht. Sliktones biedt unieke muziek op een unieke locatie.

#11. Tegeltjesbrug – Lekkum/ Gytsjerk
Officieel: Het Elfstedenmonument – It Sil Heve, maar bij bewoners en bezoekers is het beter bekend als: ‘de Tegeltjesbrug’. Een opvallende verschijning in het landschap. Over het watertje de Murk is dit de laatste brug die Elfstedenschaatsers treffen op hun weg naar de finish op de Bonkevaart  Maar liefst 7000 Makkumer Aardewerktegels kent de brug, opgeplakt in de contouren van gebukte schaatsenrijders. Iedere tegel is een Elfstedenschaatser die ooit de finish haalde, waaronder Koning Willem Alexander. Een waar kunstproject!

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.