Academiestad Franeker, Ster van de Elfsteden


Wie kent Franeker niet? Tijdens de Elfstedentochten een feestelijke stad met gastvrije inwoners en prachtige monumentale gebouwen. Met de grachten en singels is Frjenstjer, zoals de Friezen de stad noemen, een prima start voor de Tocht der Tochten per boot. Als onderdeel van het Jacobspad ligt een bezoekje aan de Martinikerk en het Planetarium voor de hand. De vijfde woensdag in juli staat Franeker op de kop vanwege de Permanente Commissie kaatspartij, het oudste eendaagse sportevenement te wereld. Oftewel het Wimbledon van het kaatsen.

De universiteit van Franeker
De historische binnenstad van Franeker laat nog veel zien van de tijd dat het een universiteit herbergde. De Franeker academie (1585-1843) was na die van Leiden de tweede academische opleiding van Nederland. Onder andere stadhouder Willem IV, filosoof René Descartes en de voormalig gouverneur van New York, Peter Stuyvesant, studeerden aan de universiteit. Veel van de geschiedenis van de ‘Academia van Vrieslant’ is te beleven in museum Martena en in de studentenkroeg De Bogt fen Guné.


Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

In Franeker is een bezoekje aan het Koninklijk Eise Eisinga planetarium een must. In de woonkamer van zijn woning bouwde Eise Eisinga (1744-1828) een vernuftig planetenstelsel. In die tijd voorspelde een predikant de ondergang van de wereld, vanwege een samenstand van vier planeten. Eisinga liet aan gewone mensen zien dat dit niet waar kon zijn. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld en staat op de nominatie om UNESCO wereld erfgoed te worden.

Wie kaatst….
De kaatssport is van oudsher een veel gespeeld Europees balpel, dat in Friesland met het kaatsen nog actief beoefend wordt. Twee teams van drie personen spelen op gras een klein leren balletje, gevuld met haar, naar elkaar toe. Bewoners van de Friese kleistreek beoefenen vooral het kaatsen en Franeker is het centrum van de sport. Op Tweede Pinksterdag is er het Nederlands Kampioenschap en op de vijfde woensdag in juli de PC, waarbij een lid van het winnende partoer (kaatsteam) uiteindelijk tot koning wordt gekroond. Op deze dag trekken duizenden Friezen naar Franeker. In Franeker is ook het kaatsmuseum.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.