Harlingen


De monumentale zeehavenstad Harlingen kent zo’n 15.000 inwoners en is daarmee de vierde plaats van Friesland. Maar liefst 600 monumenten zijn te bewonderen, waarvan de meeste afkomstig uit de tijd dat Harlingen belangrijke Europese handel voerde.  Je stapt hier op de veerboot naar Vlieland of Terschelling, geniet van de vele zomerse evenementen of bezoekt eens in de vier jaar de Tall Ship Races.

Harlinger aardewerk
In 1644 kwam de Friese Admiraliteit in Harlingen, waarmee het een belangrijke marinehavenstad werd. De bekende Tjerk Hiddes de Vries was toen luitenant-admiraal. Toch bleef de handelsvloot groot, waaronder de export van Harlinger aardewerk. Mede doordat de grondstof, de klei, voor het oprapen lag, werd het Harlinger Aardewerk en Tegelgoed een begrip in de wereld. Een groot deel van de, zich nu nog in oude huizen boerderijen en musea in binnen en buitenland bevindende, antieke tegels is uit Harlingen afkomstig. Je kunt nu nog een werkende fabriek bezoeken.

Replica schip Willem Barentsz
Aan de nieuwe Willemshaven bouwen vrijwilligers als leerproject het schip na waarmee Willem Barentsz in 1596 een kortere handelsroute naar China wilde ontdekken. Barentsz en zijn bemanning kwamen vast te zitten in het ijs van Nova Zembla in de Noordelijke IJszee. Van aangespoeld drijfhout maakten ze Het Behouden Huys, waarin vervolgens de winter werd doorgebracht. De replica is op de werf te bezichtigen en in het ontmoetingscentrum leer je alles over de geschiedenis en dit bijzondere project.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.