King of the Meadows


King of the Meadows is het verhaal van de zwakke Friese weidevogelstand. De skries (Nl: grutto) zien de Friezen als ‘Kening fan de Greide’, vertaalt naar: ‘King of the Meadows’. Vooral deze grutto heeft last van de opschaling van de landbouw, waardoor de van oudsher natte weilanden droger en droger werden voor de betere toegang van zware trekkers.  In 2018 is er een reizend festival langs de Europese route van de trekvogel, volop met muziek, dans, zang en percussie.

Vogelkijkhutten
Trouwe vrijwilligers trekken ieder voorjaar het weiland in om nesten van broedende weidevogels te markeren en te tellen. Deze vogelwachter zetten inmiddels ook vogelkijkhutten in het landschap met informatie over de Friese weidevogels. Tussen Blessum en Hijlaard is zo’n beschutte plek te vinden en ook bij Dronrijp. Beide goed aangegeven vanaf de fietspaden.

Leeuwarden 2018
Het reizende festival Kening fan ‘e Greide volgt de migratie van de grutto. Inspiratie voor dit festival is Europa’s natuurlijke biodiversiteit. Een bijzonder onderdeel is dat enkele grutto’s een zender dragen en door het publiek gevolgd kunnen worden tussen bijvoorbeeld Portugal en Friesland. In totaal bezoekt het festival vijf Europese landen met als eindbestemming Leeuwarden.

Cultuuromslag
Het project vraagt aandacht voor een andere manier en andere momenten van bemesten, maaien, en malen. en koeien vaker te laten grazen. Resultaat? Een natter, kruidenrijk gebied met meer bodemleven, vogels en insecten.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.