Staten en Stinzen


In het noorden van Friesland bevinden zich nog enkele kleine kasteeltjes, de Staten en Stinzen. Van oorsprong stonden er zo’n 100 versterkte huizen die de Friese adel bouwde in de dertiende en veertiende eeuw. Het woord ‘Stins’ is dan ook Fries voor ‘stenen huis’. Toen het buskruit in de zestiende eeuw uitgevonden werd, sneuvelden veel stinzen. Van de overbleven bouwwerken werden meer comfortabele woonhuizen gemaakt, die we nu kennen als Staten. Toen kwam ook de aandacht voor de tuinen. Rond de overgebleven Friese Staten en Stinzen tref je de typische beplanting, die wordt aangeduid als ‘stinzenflora’. Vooral tussen maart en april is het een lust voor het oog en weet je dat het voorjaar echt begonnen is!

De onderstaande Stinzen en Staten organiseren het gehele jaar door leuke en inspirerende activiteiten.

Adressen Stinzen en Staten in Noordwest Friesland
Poptaslot, Slotleane 1 Marsum
Dekemastate, Dekemawei 5, Jelsum
Martenastate, Martenawei 2, Cornjum
Uniastate, Tsjerkepaad 3, Bears
Martenastins, Voorstraat 35, Franeker

Ook in Noordoost Friesland zijn Staten en Stinzen te vinden: neem een kijkje!

Veel meer informatie over de  is te vinden op de website van de Stichting Friese Staten en Stinzen.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.