Uytland


In het Noordwesten van Friesland ligt het Uytland. Een groots en open landschap van Waddenzee, terpen en dijken dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Met overal streekproducten, de Noordelijke Elfstedentochtroute en de gezonde, zilte, lucht. Voor ontdekkingsreizigers een uitstekende bestemming om je te laten verrassen en tegelijk met beide voeten op de grond te staan. Helemaal in je element!

Het zeewater overwonnen
Toen vroegere bewoners de strijd met het zeewater aan gingen, werd de zee bedwongen en ontstonden er zandplaten en kwelderpolders. Het Uytland kent de hoogste terpdichtheid van Europa, met wisselende eeuwenoude kerkjes. De Waddenzee is inmiddels werelderfgoed, vanwege de unieke en gevarieerde rijkdom aan planten en dieren. Die zich weten aan te passen aan wisselende omstandigheden. Net als de eerdere terpbewoners.

Oprjocht
Het Uytland bestaat in het voorjaar en de in de zomer uit bloeiende akkers met vaak wuivend graan en grazige weilanden. Vandaag biedt het de mooiste streekproducten. Nog steeds zorgt die dagelijkse relatie tussen mens en natuur voor een open, echte en eerlijke levenshouding. In het Fries noemen we dat ‘oprjocht’. In dit deel van Nederland ken je de buurman nog. En is het ’s nachts nog echt donker. Met als jaarlijkse hoogtepunten, de sportieve en culturele (oogst)feesten.

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.