wandel De ‘Groente en Fruit’ route door Leeuwarden

Deze wandeling voert je langs de zichtbare en onzichtbare tuinderijen en kwekerijen langs de Potmarge, de Wirdumervaart en het Van Harinxmakanaal. De Potmarge is een oude waterloop die is aangewezen als beschermd monument. Van oudsher was dit een tuinbouwgebied, nog deels te zien door de aanwezige kassen en enkele fruitbomen. Via knooppunt 66 loopt u richting knooppunt 63. Hier zie je een monumentaal kerkgebouw, de Johannes de Dooperkerk uit 1934. Dit is nu een bedrijvenverzamelgebouw. Langs de Potmarge is een aantal leuke groene initiatieven te zien. Op het terrein van het AOC is de bijenstal van de bijenhoudervereniging Leeuwarden e.o. gevestigd. Een stukje verderop over de brug is een waterspeelplaats die bij mooi weer druk bezocht wordt. Richting knooppunt 63 wandel je door het oude Huizum-Dorp. Hier staat ook een prachtige monumentale kerk: een Hervormde Kerk uit de 11e eeuw, met aangrenzend de Huizumer begraafplaats en het Abbingapark dat in 1979 officieel werd geopend. Richting knooppunt 93 loop je over de Aldlânsdyk en daarna langs de Wirdumervaart door de heemtuin met een rijkdom aan inheemse planten. In deze heemtuin is een ‘nektarkroeg’ aangelegd door wijkpanel Aldlân. De nektarkroeg is een plek die zo is aangelegd, dat ze bepaalde insecten en vlinders aantrekt. Via de Hempenserweg gaat de route langs het Rapenburg, waar in de tuinen met oudere bomen soms uilen hun rustplek hebben. Langs het Van Harinxmakanaal, rechtsaf via de Beatrixstraat terug naar de Hempenserweg loopt de route over de Verlengde Schrans. Hier liggen diverse bijzondere huizen met grote tuinen en monumentale kastanjebomen. Het laatste deel van de route, via knooppunt 2, loopt over de Schrans die is aangelegd op een deel van de Oude Middelseedijk.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 5.2 km
Soort route Knooppunt
Startpunt Knooppunt 66, Leeuwarden

Toelichting

Deze wandeling voert je langs de zichtbare en onzichtbare tuinderijen en kwekerijen langs de Potmarge, de Wirdumervaart en het Van Harinxmakanaal. De Potmarge is een oude waterloop die is aangewezen als beschermd monument. Van oudsher was dit een tuinbouw

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.