wandel Koningspad – Route Lippenhuizen-Tijnje

Het Koningspad is een wandelroute bestaande uit 6 etappes. De route is ca. 120 km lang. De route verbindt alle landschappelijke en cultuurhistorische hoogtepunten in het beekdal Koningsdiep. Wat opvalt is de rust die de streek nog altijd kenmerkt. Het beekdal Koninkgsdiep behoort in Nederland misschien wel tot de best bewaarde geheimen. Het is puur. Een ongepolijste parel.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 14 km
Soort route Beschreven
Uitgave Koningspad, Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep
Startpunt De Buorren, Lippenhuizen

Toelichting

Kennismaking met een oud cultuurlandschap

De benedenloop van beekdal de Boorne, ook wel Oud- of Koningsdiep, behoort tot de schaarse juweeltjes in de pronkkamer vol natuurschoon. De gaafheid van het beekdal is naar Nederlandse maatstaven groot. Rome, ten noorden van het Ouddiep bij Beetsterzwaag en de Van Oordt’s Mersken boven Terwispel zijn goed voor ruim 3 hectare van de slechts 30 hectare blauwgrasland in Nederland. In het voorjaar kleuren de vroegere hooilanden uitbundig geel. Hier liggen nog altijd de best ontwikkelde dotterbloemgraslanden van Fryslân. De blauwe, blonde en vlozegge en Spaanse ruiter, orchideeën en valeriaan zijn afhankelijk van een buitengewoon delicate waterbalans. Elke winter strijkt er een grote populatie ganzen neer die het verstilde foerageergebied gebruiken als tussenstation op hun transnationale vluchten. Ook talloze beschermde weidevogels, eendensoorten en zangvogels vinden in de ruigte en op het sompige open veld het hele jaar door een oase aan rust en ruimte.

Meer informatie over de route

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.