wandel Koningspad – Route Tijnje-Beetsterzwaag

Het Koningspad is een wandelroute bestaande uit 6 etappes. De route is ca. 120 km lang. De route verbindt alle landschappelijke en cultuurhistorische hoogtepunten in het beekdal Koningsdiep. Wat opvalt is de rust die de streek nog altijd kenmerkt. Het beekdal Koninkgsdiep behoort in Nederland misschien wel tot de best bewaarde geheimen. Het is puur. Een ongepolijste parel.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 20 km
Soort route Beschreven
Uitgave Koningspad, Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep
Startpunt Breewei, Tijnje

Toelichting

Hoe Tijnje uit het veenmoeras oprees en Beets gestaag er in verdween

De sappige weidegronden in het westelijke deel van Opsterland golden eeuwenlang als de rijke hooischuur van de grietenij. De traag kronkelende Boorn had in de vele duizenden jaren van haar bestaan een voedzame bodem achtergelaten. Tussen haar bron op de hoge gronden bij Bakkeveen en de monding in het Boorndiep slingerde het Ouddiep of Koningsdiep in wijde lussen langs Beetsterzwaag en Terwispel via Oldeboorn naar Irnsum. Van de adellijke rivier die met de nodige romantiek en heroïek is omgeven rest door bedijking, inpoldering, kanalisatie en afdamming van de benedenloop weinig meer van de vroegere grandeur. Toch liet het Friese water in de geschiedenis diepe sporen na. Dorpen ontstonden en verdwenen in haar kielzog. Daarvan zijn het veenkoloniale Tijnje en het boerendorp Beets goede getuigen.

Meer informatie over de route

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.