boot Noordelijke Elfstedenroute

De tocht is een 'staande mast route'. De vaarroute gaat over de Friese meren en over kleine vaarten waarvan de Wymerts tussen Boslward en IJlst, met zijn rietkragen en kleine dorpjes en bruggen, een van de mooiste is van Friesland (bruggen gratis). De brugwachters heten u er van harte welkom. U komt langs gezellige dorpjes w.o. Heeg en langs de stadjes Workum, Bolsward en IJlst. In IJlst kunt u besluiten door de brug te varen en te genieten van 'de Geeuw' richting Sneek (op de routekaart vermeld). U kunt met deze vaartocht op een ultieme wijze Friesland proeven. In het stadje Workum kunt u een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum. In Bolsward ontvangt Aart van de Linden u graag in zijn bierbrouwerij. In IJlst kunt u een bezoek brengen aan houtzaagmolen 'de Rat' waar molenaar Simon Jellema u graag het houtzagen demonstreert. Ook langs het water vindt u leuke voorzieningen om even bij aan te leggen. Er is een Galerie te Oosthem (door de brug 1e boerderij links) en bij Wolsumerketting treft u een kanoverhuur met een theetuin a/h water Kootje bij de Brug (rode punt op de kaart) voor een kano met thee en appelgebak. Veel plezier met onderstaande vaartocht! Het beleven van Zuidwest-Friesland begint nu!

Bekijk routekaart!

Route Vaarroute
Uitgave Www.fryslansudwest.nl
Startpunt De Geeuw, Sneek

Toelichting

Ontdek de noordelijke steden

Ook voor liefhebbers van het bevroren water wordt de noordelijke route gemakkelijker. Zij hebben op dit traject minder ‘kopzorgen’ vanwege de nieuwe, hogere bruggen.

Daarnaast zijn er langs het traject allerlei nieuwe recreatieve voorzieningen: haveninrichtingen, fietsvoorzieningen en nieuwe vaarroutes naar de dorpen. Met de Noordelijke Elfstedenvaarroute kun je per boot gemakkelijk de noordelijke Friese steden bezoeken. En dat is zeker de moeite waard! Harlingen is een monumentale havenstad met mooie Waddentochten. Franeker staat bekend om het Planetarium, hoge bolwerken en diepe tuinen. Dokkum is een ideaal vertrekpunt naar het Lauwersmeer. Hoofdstad Leeuwarden biedt veel historie, mooie grachten en een levendig centrum.

Geniet van de natuur

De Noordelijke Elfstedenvaarroute is meer dan een verbinding tussen de noordelijke Friese steden. Vanaf het water ontdek je een mooi natuurschouwspel: weidsheid, panoramische luchten en het sfeervolle licht dat van de Wadden lijkt te komen. Bij het Wiersylster Rak en de Blikfeart liggen drie natuurgebieden. Verderop tussen Feinsum en Bartlehiem ligt nog een vierde: de Wide Mar. Langs de vaarroute kun je met vogelkijkschermen de vele verschillende vogels bewonderen. Prachtige natuur, sportiviteit en gezellige dorpen zoals Alde Leie, Feinsum en Aldtsjerk; langs de Noordelijke Elfstedenvaarroute komt het allemaal samen!

Het noordelijke deel van de Elfstedenroute is nu ook bevaarbaar voor pleziervaartuigen met een maximale diepgang van 1.30 meter en een maximale boothoogte van 2.40 meter.

De routekaart is onder andere verkrijgbaar bij de VVV Leeuwarden, Sophialaan 4 in Leeuwarden.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.