wandel Spoortracés uit vervlogen tijden

Vroeger kende het noorden van Fryslân een treinverbinding tussen Leeuwarden en Dokkum. Deze wandeltocht is ongeveer 15 kilometer en voert je langs delen van de route van het vroegere ‘Dockumer Lokaeltsje’. Vanaf het station Leeuwarden neem je de bus naar de halte Menno van Coehoornwei in Stiens (knooppunt 54). Wanneer je hier uit de bus stapt, kijk je uit op een weiland waar vroeger de rails van het Dockumer Lokaeltsje lagen. Via knooppunten 53, 24, 28, 27 en 68 loop je door Feinsum. Midden in Feinsum, tegenover de middeleeuwse kerk, lagen vroeger de treinrails van het Dockumer Lokaaltsje. Het kunstwerk van Hans Jouta herinnert hier nog aan. Via het knooppunt in Feinsum, 69, loop je via 67 richting Hijum. Van 1901 tot 1940 had Hijum een station aan de spoorlijn Leeuwarden-Anjum. Het stationsgebouw is bewaard gebleven en is nu een woonhuis. Bij het gebouw staan twee spoorbomen als kunstwerk, ter herinnering aan de vroegere spoorlijn. Vanuit Hijum is het prachtig lopen door het open landschap richting knooppunten 66 en 90. In het centrum van Alde Leie langs de vaart staat een authentiek café met een interieur uit lang vervlogen tijden. Hier kun je even tot rust komen onder het genot van een hapje en een drankje. Vanaf Alde Leie loop je, via knooppunt 92, richting Vrouwbuurtstermolen. Dit was een stopplaats aan de voormalige spoorlijn Stiens - Harlingen. De stopplaats van Vrouwbuurtstermolen was geopend van 15 mei 1902 tot 1 december 1940. Met zoveel geschiedenis in het hoofd is de route richting Stiens over de mooie Hegedyk een leuke afwisseling.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 15 km
Soort route Knooppunt
Startpunt Knooppunt 54, Stiens

Toelichting

Vroeger kende het noorden van Fryslân een treinverbinding tussen Leeuwarden en Dokkum. Deze wandeltocht is ongeveer 15 kilometer en voert je langs delen van de route van het vroegere ‘Dockumer Lokaeltsje’. Vanaf het station Leeuwarden neem je de bus naar de halte Menno van Coehoornwei in Stiens (knooppunt 54). Wanneer je hier uit de bus stapt, kijk je uit op een weiland waar vroeger de rails van het Dockumer Lokaeltsje lagen. Via knooppunten 53, 24, 28, 27 en 68 loop je door Feinsum. Midden in Feinsum, tegenover de middeleeuwse kerk, lagen vroeger de treinrails van het Dockumer Lokaaltsje. Het kunstwerk van Hans Jouta herinnert hier nog aan. Via het knooppunt in Feinsum, 69, loop je via 67 richting Hijum. Van 1901 tot 1940 had Hijum een station aan de spoorlijn Leeuwarden-Anjum. Het stationsgebouw is bewaard gebleven en is nu een woonhuis. Bij het gebouw staan twee spoorbomen als kunstwerk, ter herinnering aan de vroegere spoorlijn. Vanuit Hijum is het prachtig lopen door het open landschap richting knooppunten 66 en 90. In het centrum van Alde Leie langs de vaart staat een authentiek café met een interieur uit lang vervlogen tijden. Hier kun je even tot rust komen onder het genot van een hapje en een drankje. Vanaf Alde Leie loop je, via knooppunt 92, richting Vrouwbuurtstermolen. Dit was een stopplaats aan de voormalige spoorlijn Stiens – Harlingen. De stopplaats van Vrouwbuurtstermolen was geopend van 15 mei 1902 tot 1 december 1940. Met zoveel geschiedenis in het hoofd is de route richting Stiens over de mooie Hegedyk een leuke afwisseling.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.