wandel Swalkroute Bakkeveen

Omgeven door bossen, weide, bouwland en boomwallen ligt Makkinga, één van de dertien dorpen van Ooststellingwerf. Makkinga is een van de weinige esdorpen in Friesland. Centraal in het dorp ligt de brink die, samen met de waterpomp en de kerk, voor een bijzonder sfeertje zorgt. Afgaande op de ouderdom van de oudste klok (1463) in de hervormde kerk. moet het dorp in de vijftiende eeuw al als kerkdorp hebben gefungeerd. Aan de Lyclamaweg vinden we het gereedschapsmuseum “Oold Ark” en korenmolen “De Weyert”. Korenmolen “De Weyert” is het markantste punt van Makkinga. De Weyert is een achtkante stellingmolen op een vierkante onderbouw. De molen stond eerst in Gorredijk en was daar houtzaagmolen. De naam van de molen is afkomstig van Weyert Zeepnat, de beroepsmolenaar die de molen heeft laten herbouwen in Makkinga en deze heeft bemalen tot hij op 97-jarige leeftijd overleed. In de molen treft u een overzicht aan van de geschiedenis en restauratie. Elke zaterdag van 9 tot 12 uur is de molen bij voldoende windkracht in bedrijf en u bent dan van harte welkom. U kunt zien hoe op windkracht tarwe wordt gemalen tot volkorenmeel. U kunt ter plaatse het gemalen meel kopen. De molenaars verzorgen ook op afspraak rondleidingen voor groepen.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 6 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Korenmolen De Weyert, Lyclamaweg 15, 8423 TC, Makkinga

Toelichting

Het landschap rond Bakkeveen is een reusachtig openluchtmuseum. Een levend museum waar u zonder toegang te betalen mag rondwandelen en waar u de lange geschiedenis van Bakkeveen in terugvindt. De geschiedenis begint in een ver verleden. Na de laatste ijstijd waren het de rendierjagers die voor het eerst deze omstreken bezochten. Op een aantal plaatsen zijn speerpunten van deze jagers gevonden (± 13.000 jaar voor Chr.). In die tijd en de vele eeuwen erna was dit gebied een grote wildernis. Stuifduinen, bossen en moerassen strekten zich uit en slechts hier en daar woonden mensen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.