wandel Swalkroute Beetsterzwaag

Aan de rand van de Wouden ligt het dorp Beetsterzwaag. De naam Beetsterzwaag verklaart de oorsprong van het dorp: de 'sweach' waren de laaggelegen weidegronden behorend bij het vroegere oud Beets. 'Beet' verwijst naar de Boorne, de beek die tegenwoordig het Oud- of Koningdiep wordt genoemd. In de loop der tijd heeft het zwaartepunt van de bebouwing zich verplaatst van Beets naar Beetsterzwaag. Het vroegere lintdorp had een belangrijke functie in de streek. Sinds 1536 werden hier de jaarmarkten van zowel de gemeente Smallingerland als Opsterland gehouden. Het dorp Beetsterzwaag ligt op de zandrug tussen het Koningsdiep in het zuiden en de Drait in het Noorden. De voorname sfeer van het dorp en de omgeving is te danken aan de veen-adel die zich in de negentiende eeuw hier vestigde. In die tijd bezaten vijf adellijke families uit Beetsterzwaag ruim 16.000 hectare grond in de omgeving. De patriciërs met namen als Van Teyens en Lycklama à Nijeholt lieten de vele herenhuizen met de zogenaamde overtuinen aanleggen. De wandelroute leidt langs een aantal van deze buitenplaatsen en de door de grootgrondbezitters aangelegde bossen.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 5 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt P-plaats, Vlaslaan, Beetsterzwaag

Toelichting

Aan de rand van de Wouden ligt het dorp Beetsterzwaag. De naam Beetsterzwaag verklaart de oorsprong van het dorp: de ‘sweach’ waren de laaggelegen weidegronden behorend bij het vroegere oud Beets. ‘Beet’ verwijst naar de Boorne, de beek die tegenwoordig het Oud- of Koningdiep wordt genoemd. In de loop der tijd heeft het zwaartepunt van de bebouwing zich verplaatst van Beets naar Beetsterzwaag. Het vroegere lintdorp had een belangrijke functie in de streek. Sinds 1536 werden hier de jaarmarkten van zowel de gemeente Smallingerland als Opsterland gehouden. Het dorp Beetsterzwaag ligt op de zandrug tussen het Koningsdiep in het zuiden en de Drait in het Noorden. De voorname sfeer van het dorp en de omgeving is te danken aan de veen-adel die zich in de negentiende eeuw hier vestigde. In die tijd bezaten vijf adellijke families uit Beetsterzwaag ruim 16.000 hectare grond in de omgeving. De patriciërs met namen als Van Teyens en Lycklama à Nijeholt lieten de vele herenhuizen met de zogenaamde overtuinen aanleggen. De wandelroute leidt langs een aantal van deze buitenplaatsen en de door de grootgrondbezitters aangelegde bossen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.