wandel Swalkroute Beetsterzwaag

Veel mensen moeten lachen als ze voor het eerst de naam Bontebok horen. Helemaal niet vreemd eigenlijk, als men niet weet hoe het dorp aan zo´n naam komt. Uitleg is misschien nodig. In de 17e eeuw werd hier met het in oostelijke richting verder gaan van de vervening, een sluis gebouwd in de Compagnonsvaart. Dit was nodig door het grote verval. Ook moest een brug worden gebouwd voor de verbinding van een noord-zuid lopende zandweg. Zo werd deze locatie een ideale plek voor een café. Schippers wachtend in de sluis en passerende reizigers konden even stoppen en een drankje halen. De naam van het drinklokaal werd: “De Bonte Bok”. Op een uithangbord met een geschilderde bonte bok werd dat aangegeven.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 10 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis De Bokkesprong, Eerste Compagnonsweg 11a, 8415 AA, Bontebok

Toelichting

Aan de rand van de Wouden ligt het dorp Beetsterzwaag. De naam Beetsterzwaag verklaart de oorsprong van het dorp: de ‘sweach’ waren de laaggelegen weidegronden behorend bij het vroegere oud Beets. ‘Beet’ verwijst naar de Boorne, de beek die tegenwoordig het Oud- of Koningdiep wordt genoemd. In de loop der tijd heeft het zwaartepunt van de bebouwing zich verplaatst van Beets naar Beetsterzwaag. Het vroegere lintdorp had een belangrijke functie in de streek. Sinds 1536 werden hier de jaarmarkten van zowel de gemeente Smallingerland als Opsterland gehouden. Het dorp Beetsterzwaag ligt op de zandrug tussen het Koningsdiep in het zuiden en de Drait in het Noorden. De voorname sfeer van het dorp en de omgeving is te danken aan de veen-adel die zich in de negentiende eeuw hier vestigde. In die tijd bezaten vijf adellijke families uit Beetsterzwaag ruim 16.000 hectare grond in de omgeving. De patriciërs met namen als Van Teyens en Lycklama à Nijeholt lieten de vele herenhuizen met de zogenaamde overtuinen aanleggen. De wandelroute leidt langs een aantal van deze buitenplaatsen en de door de grootgrondbezitters aangelegde bossen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.