wandel Swalkroute Berltsum – 10a

De route leidt u door het akkerbouwgebied ten noorden van Wijnaldum, langs de zeedijk en enkele markante gebouwen. Oostelijk van “Winaam” liggen een aantal glooiingen van terpresten. Hier hebben archeologische vondsten de oude bewoning uit het begin van de jaartelling bevestigd. In het dorp is een kleine sfeervolle dorpskom. De kerk heeft een rijke historie, maar ze is in 1931 bijna geheel herbouwd en heeft o.a. nog een prachtige kansel uit 1728. Het schelpenpad oostelijk van ‘Winaam’ laat duidelijk het hoogteverschil zien tussen een stuk wel en niet afgegraven terpglooiing. In 2000 is het archeologisch steunpunt geopend. In de oude consistorie is een tentoonstellingsruimte die bezoekers een idee geeft van de geschiedenis en de archeologische vondsten van het dorp. Zowel de kerk als het steunpunt kunt u bezichtigen door een sleutel te halen bij de aldaar aangegeven adressen.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 10 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Archeologisch Steunpunt, Foarryp 22, 8857 RE, Wijnaldum

Toelichting

Berlikum was het centrum van de Friese tuinbouw. Helaas heeft de eigen veiling in het fusie-geweld de slag verloren. Berltsum was bijna de 12e Friese stad geworden, ook dat wijst op een belangrijke positie in het verleden. Het Hemmemapark is een verwijzing naar de in 1746 afgebroken Hemmemastate. Het enige overblijfsel, de poort, is nu een cafétaria. Aangrenzend aan het park is een boomgaard in ere hersteld, ook zijn er oude rassen geplant. Het silhouet van Berltsum wordt bepaald door de fraaie koepelkerk. Dit merkwaardig gebouw heeft 8 zijden, 4 recht en 4 bol.In de jaren negentig werd Berltsum aangewezen als ontwikkellocatie voor glastuinbouw. Hierdoor kwamen er veel tuinders, grotendeels uit het westen, naar Berltsum. Dit leverde werkgelegenheid op voor de regio Noordwest- Fryslân. De inwoners van Berltsum hebben een opvallende bijnaam: ‘Hounefretters’. Volgens een verhaal uit 1182 werd Berltsum in door zwaar onweer en Noormannen vernield. Door hongersnood die hierop volgde was men genoodzaakt om honden op te eten. Een meer voor de hand liggende verklaring is te vinden in het wapen van de Hemmema’s: hierin staan twee windhonden afgebeeld. Let ook op de borden die de gemeente Menameradiel heeft geplaatst voor de cultuurhistorische wandelroute. Hierop staat interessante informatie op verschillende punten langs de route.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.