wandel Swalkroute Berltsum – 10b

Bij de molen staat een piramide waar zich een vestiging van kinderattractiepark Ballorig bevindt. De molen de Korenaar werd in 1990 gerestaureerd. In de ruimte onder en naast de molen zijn veel tegeltableaus te zien, bijna allen van de Harlinger Tegelfabriek. Liauckema State was reeds rond het jaar 1000 het trotse bezit van geslacht Liauckema. Helaas is het kasteel in 1824 gesloopt. De Poort en slotgracht met singels zijn gebleven. Op de plaats van het kasteel staat sinds 1957 een ‘landhuis’ net als het kasteel vroeger, omgeven door water. De ophaalbrug is vervangen door een dam. Binnen de singel is omstreeks 1850 een kop-hals-rompboerderij gebouwd met Friese geeltjes. De Friese zeeheld Tsjerk Hiddes de Vries werd in 1622 in Sexbierum geboren, de gevelsteen in Aldbuorren 3 herinnert daaraan. In de grote kerk uit de 12de eeuw zit een kansel met rijk houtsnijwerk. Noordelijk van de molen ligt een 6 m hoge stinswier als heuvel midden in het bouwland. Een oude vluchtplaats, maar misschien ook wel een oud verdedigingswerk. De wier aan de Ottemaleane, is één van de 3 of 4 stinswieren die Fryslân nog heeft, en dus een overblijfsel van een verdedigingswerk. Pietersbierum valt als voordorpje van Sexbierum vooral op door haar eigen kerkje uit 1845 gewijd aan Petrus en gebouwd op oudere fundamenten. Het Damorgel staat op de monumentenlijst. Op het kerkhof zijn ook oorlogsgraven.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 8 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis It Waed, Skoalstrjitte 12, 8855 HL, Sexbierum

Toelichting

Berlikum was het centrum van de Friese tuinbouw. Helaas heeft de eigen veiling in het fusie-geweld de slag verloren. Berltsum was bijna de 12e Friese stad geworden, ook dat wijst op een belangrijke positie in het verleden. Het Hemmemapark is een verwijzing naar de in 1746 afgebroken Hemmemastate. Het enige overblijfsel, de poort, is nu een cafétaria. Aangrenzend aan het park is een boomgaard in ere hersteld, ook zijn er oude rassen geplant. Het silhouet van Berltsum wordt bepaald door de fraaie koepelkerk. Dit merkwaardig gebouw heeft 8 zijden, 4 recht en 4 bol.In de jaren negentig werd Berltsum aangewezen als ontwikkellocatie voor glastuinbouw. Hierdoor kwamen er veel tuinders, grotendeels uit het westen, naar Berltsum. Dit leverde werkgelegenheid op voor de regio Noordwest- Fryslân. De inwoners van Berltsum hebben een opvallende bijnaam: ‘Hounefretters’. Volgens een verhaal uit 1182 werd Berltsum in door zwaar onweer en Noormannen vernield. Door hongersnood die hierop volgde was men genoodzaakt om honden op te eten. Een meer voor de hand liggende verklaring is te vinden in het wapen van de Hemmema’s: hierin staan twee windhonden afgebeeld. Let ook op de borden die de gemeente Menameradiel heeft geplaatst voor de cultuurhistorische wandelroute. Hierop staat interessante informatie op verschillende punten langs de route.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.