fiets Swalkroute Boelenslaan

De route leidt u langs enkele grotere dorpen van de gemeente Achtkarspelen, door het coulisselandschap rond Eastermar en het typische verkavelingspatroon van de veenontginningen. Zeer afwisselend en voldoende mogelijkheden om een aantal keren halt te houden om de dorpen en andere bezienswaardigheden te verkennen. Boelenslaan is ontstaan tijdens de vervening en zoals bij zoveel andere omringende dorpen was er sprake van grote armoede. De bewoning van dit gebied was nogal verspreid en bestond in het gunstigste geval uit plaggenhutten. Deze armoede zorgde er onder meer voor dat Boelenslaan bekend stond als een "rood" dorp". Enkele socialistische straatnamen verwijzen hiernaar. Het ruige heidelandschap is in de afgelopen honderd jaar in cultuur gebracht waardoor, helaas, veel landschapselementen zijn verdwenen.

Bekijk routekaart!

Route Fietsroute
Afstand 30 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis De Smoute, Pieter Jellesstrjitte 11, 9233 KL, Boelenslaan

Toelichting

De route leidt u langs enkele grotere dorpen van de gemeente Achtkarspelen, door het coulisselandschap rond Eastermar en het typische verkavelingspatroon van de veenontginningen. Zeer afwisselend en voldoende mogelijkheden om een aantal keren halt te houden om de dorpen en andere bezienswaardigheden te verkennen. Boelenslaan is ontstaan tijdens de vervening en zoals bij zoveel andere omringende dorpen was er sprake van grote armoede. De bewoning van dit gebied was nogal verspreid en bestond in het gunstigste geval uit plaggenhutten. Deze armoede zorgde er onder meer voor dat Boelenslaan bekend stond als een “rood” dorp”. Enkele socialistische straatnamen verwijzen hiernaar. Het ruige heidelandschap is in de afgelopen honderd jaar in cultuur gebracht waardoor, helaas, veel landschapselementen zijn verdwenen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.