wandel Swalkroute Deinum

Berlikum was het centrum van de Friese tuinbouw. Helaas heeft de eigen veiling in het fusie-geweld de slag verloren. Berltsum was bijna de 12e Friese stad geworden, ook dat wijst op een belangrijke positie in het verleden. Het Hemmemapark is een verwijzing naar de in 1746 afgebroken Hemmemastate. Het enige overblijfsel, de poort, is nu een cafétaria. Aangrenzend aan het park is een boomgaard in ere hersteld, ook zijn er oude rassen geplant. Het silhouet van Berltsum wordt bepaald door de fraaie koepelkerk. Dit merkwaardig gebouw heeft 8 zijden, 4 recht en 4 bol.In de jaren negentig werd Berltsum aangewezen als ontwikkellocatie voor glastuinbouw. Hierdoor kwamen er veel tuinders, grotendeels uit het westen, naar Berltsum. Dit leverde werkgelegenheid op voor de regio Noordwest- Fryslân. De inwoners van Berltsum hebben een opvallende bijnaam: ‘Hounefretters’. Volgens een verhaal uit 1182 werd Berltsum in door zwaar onweer en Noormannen vernield. Door hongersnood die hierop volgde was men genoodzaakt om honden op te eten. Een meer voor de hand liggende verklaring is te vinden in het wapen van de Hemmema's: hierin staan twee windhonden afgebeeld. Let ook op de borden die de gemeente Menameradiel heeft geplaatst voor de cultuurhistorische wandelroute. Hierop staat interessante informatie op verschillende punten langs de route.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 11 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt P-plaats Hemmemastate, to Wiersterdyk 3, 9041 VL, Berltsum

Toelichting

‘En yn Deinum stiet ’n sipel op ‘e toer’, aldus de tekst van een bekend Fries volkslied; in Deinum staat een ui op de toren. De kerk is van oorsprong romaans uit de 12e eeuw, maar later gewijzigd. De toren is laat gotisch en de ‘sipel’ is van 1589. De mooie toegangslaan en het pad rond de kerk met dubbele bomenrij, geven dit oude terpdorp nog een stuk sfeer. Evenals een deel van de omliggende bebouwing en de structuur van de St. Janswei, die als een soort mini rondweg om de terp ligt, maar vroeger gebruikt werd als processieweg. Blessum en Boksum hebben veel gemeenschappelijk. Van beide is de kerk te bezichtigen; bij de kerken staat vermeld waar de sleutel is. In beide kerken zijn herdenkingsborden te bewonderen van de slag bij Boksum van 1586. Plunderende Spanjaarden trokken toen vanuit Stavoren door Friesland, gebruik makend van sterk ijs. Toen ze in de buurt van Boksum waren viel echter de dooi in. Er vond toen een slag plaats met de ondertussen gemobiliseerde bevolking en troepen uit Leeuwarden. Daarbij vielen meer dan 1000 doden en men vluchtte ook in beide kerken. Vooral rond beide kerken is nog duidelijk te zien dat het beide oude terpdorpen zijn. De kerk van Boksum is van ± 1100, maar de toren is van 1843. Er is een sarcofaag te bekijken. Het buurtschap Ritsumasyl is in de 16e eeuw ontstaan op de kruising van de dijk van de oude Middelzee en de trekvaart naar Harlingen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.