wandel Swalkroute Hemrik

De omgeving van Hemrik leent zich uitstekend voor recreatieve activiteiten. Een groot aantal natuurgebieden nodigen uit tot een wandeling of fietstocht. De Lippenhuisterheide, de Hemrikker Scharren, het Wijnjeterper Schar en de bossen van Beetsterzwaag liggen op een steenworp afstand van Hemrik. Een deel van de route loopt langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. De Opsterlandse Compagnonsvaart tussen Lippenhuizen en Wijnjewoude werd tussen 1744 en 1767 stukje bij beetje gegraven met behulp van schop en kruiwagen. Het hoogveen ten zuiden van het kanaal kon toen worden afgegraven. Loodrecht op de vaart werden wijken gegraven om afvoer van turf per schip mogelijk te maken. Tegenwoordig is de Compagnonsvaart een onderdeel van de Turfroute en wordt in de zomermaanden bevaren door pleziervaartuigen. Vlakbij de Compagnonsvaart ligt sinds 1934 een natuurbad. Het water wordt opgepompt van een diepte van 80m. De naastgelegen zuivelfabriek zorgde aanvankelijk voor verwarming van het water. De fabriek werd helaas gesloten.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 6.5 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis De Bining, Engbert Pierswei 4, 8409 JW, Hemrik

Toelichting

De omgeving van Hemrik leent zich uitstekend voor recreatieve activiteiten. Een groot aantal natuurgebieden nodigen uit tot een wandeling of fietstocht. De Lippenhuisterheide, de Hemrikker Scharren, het Wijnjeterper Schar en de bossen van Beetsterzwaag l

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.