wandel Swalkroute Herbaijum – 8b

Na de samenvoeging van Rauwerdahem, Utingeradeel en Idaarderadeel tot Boarnsterhim, verloor het dorp Rauwerd(Raerd) zijn status als gemeentelijke hoofdplaats. Raerd heeft noch wel de allure van een welvarend dorp, met statige rentenierswoningen. Ook de kerk valt meteen op. De hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. In het interieur bevindt zich een aantrekkelijk 18de eeuwse inventaris met enkele rouwborden van de familie Van Eysinga en Van Sminia. Het omgrachte terrein van de verdwenen Jongemastate vormt een leuke wandelmogelijkheid. Er staan stinzeplanten en er is een roeken- en reigerkolonie (In het voorjaar dient u terdege rekening te houden met vogelpoep).

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 14 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis De Nije Pôle, Van Kleffenswei 6a, 9155 AM, Raerd

Toelichting

Tegen de oude rijksweg aangedrukt, vindt men een verrassend sfeervol stukje dorpskom van Herbaijum. De NH kerk werd omstreeks 1200 gebouwd. Dit eerste kerkje had waarschijnlijk een grotere omvang dan het huidige bouwwerk. De oude luidklok die dienst heeft gedaan van ca. 1300 – 1900 heeft als museumstuk een plaats gekregen in de kerk. In het voorjaar van 1993 werd er een nieuwe in de toren gehangen. Tijdens de laatste restauratie werden er enkele fraaie grafstenen gevonden onder de houten vloer, zij zijn nu weer te bezichtigen. Aan de oostkant vindt men nog een wat vervallen 17e eeuws poortgebouw van het vroegere Siccama State, zoals de boerderij nu nog heet. Op het kleine kerkhof vind u het graf van Jopie Huisman. Deze dorpsgenoot, van oorsprong oudijzer- en lompenhandelaar, maar later een nationaal bekende kunstschilder, overleed in 2000. Het startpunt van deze route wordt uitgebaat door de dochter van Fryslâns bekendste weerman. Piet Paulusma heeft jarenlang in Herbaijum gewoond. De naam van het café is een verwijzing naar de spreuk waarmee de weerman landelijk bekend werd. Aan de rand van Franeker werd in 1987 het Franekerbos aangelegd. Kunstenaar Krijn Giezen liet zich inspireren door een state terrein. De wal aan de noordkant is opgebouwd met puin van de gesloopte kademuren. In 1928 werd het buitengesticht Groot Lankum gebouwd, het oude psychiatrische ziekenhuis in het centrum werd te klein. Tegenwoordig is het hoofdgebouw met bijgebouwen een rijksmonument. Ook het wandelpark is grotendeels bewaard gebleven.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.