wandel Swalkroute Ingelum

In Ingelum is er dankzij particuliere liefhebberij een 'museum' van oude McCormicks trekkers en andere oude landbouwwerktuigen. In een oude kippenloods heeft J. Bruining de meest uitgebreide collectie van deze trekkers in Nederland, zo'n 25 stuks. We starten deze route bij de hervormde kerk van Ingelum. Een herdenkingssteen bij de voordeur herinnerd aan de verwoestende brand in 1975. Aan de buitenmuur hangt een fraaie zonnewijzer uit 1875. Bitgum (Beetgum) is een opvallende terpnederzetting aan de voormalige Middelzee. Op het hoogste punt staat de kerk en toren. De terp trok al vroeg de aandacht, evenals de naburige verdwenen omvangrijke terp Bessumerburen. Er zijn belangrijke vondsten gedaan, zoals een geloftesteen uit 100 na Chr. voor de godin Hiudana, met een opschrift over verhuur van viswater. Op het kerkhof en in de tuintjes in de kom van het dorp vallen in het voorjaar stinzenplanten te bewonderen. Zuidwestelijk van Beetgum gaat de wandelroute rond de plaats waar reeds in de 15e eeuw de oude stins van de Hemmema's stond. Rond 1600 maakten de Donia's er een voorname state van. In de 18e eeuw werd het gebouw afgebroken. Tijdens de ruilverkaveling zijn de restanten van de structuur van singels en grachten gereconstrueerd. 'It String', de singelstrook, werd opnieuw ingeplant. De gracht-restanten zijn niet weer op breedte gebracht, alleen weer uitgediept. Het wandelpad er naar toe was ook vroeger de toegangslaan. Het grote vierkante stuk bouwland binnen de aanplant, waar de state stond, werd een tijdlang gebruikt door een aantal tuinders (gerniers) en heette 'de achte binnen de poarte' (8 pondematen binnen de poort).

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 7.5 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt P-terrein Kerk, Tsjerkeleane, Ingelum

Toelichting

In Ingelum is er dankzij particuliere liefhebberij een ‘museum’ van oude McCormicks trekkers en andere oude landbouwwerktuigen. In een oude kippenloods heeft J. Bruining de meest uitgebreide collectie van deze trekkers in Nederland, zo’n 25 stuks. We star

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.