wandel Swalkroute over eeuwenoude Stedpaed

Het ‘Stedpaed’ (Fries voor stadspad) is een eeuwenoud pad van en naar de stad Leeuwarden. Het pad was vroeger een belangrijke verbindingsweg tussen Leeuwarden en de ten noorden van de stad gelegen dorpjes, buurtschappen, stinzen en states. De huidige wandelroute van het Stedpaed gaat zoveel mogelijk over het voormalige tracé van dit oude Noord Friese pad. De route is ongeveer 12 kilometer lang en begint bij de Noorderbrug in Leeuwarden en eindigt bij De Loane in Hijum.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 7 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt P-terrein Kerk, Op e Terp, Jelsum

Toelichting

Via het Leeuwarderbos kom kom je eerst door Jelsum. Dit dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en is gebouwd op verschillende terpen. Jelsum heeft de oudste Friese state: Dekema State. Het dorp direct er naast is Koarnjum. In het ‘Koarnjumer bosk’ vind je Martena State met waarschijnlijk de rijkste stinzenflora van ons land. Via Britsum en Stiens kom je langs de buurtschappen Truerd en Swaerd. Via een oversteek over de Feinsumer Feart, stukje van de legendarische Elfstedentocht, arriveer je in het buurtschap Poelhúzen, voorheen het middeleeuwse Herum. Via een smal wandel- en fietspad tussen de velden en akkers door eindig je op de eindbestemming, Hijum.

 

Toelichting:

Wandelroute van ongeveer 12 km lang. Startplaats van de route is de Noorderbrug (Anno 1938) in Leeuwarden – Spanjaardslaan / Noorderweg.

De wandelgids is op verschillende locaties beschikbaar, waaronder;

VVV Leeuwarden – Sophialaan 4, 8901 AE  Leeuwarden

Primera Stiens – Ljipstrjitte 2, 9051 AS  Stiens

Túnmanswente Martenawei 2, 9056 PE  Koarnjum.

Meer informatie over de route via de blog van Wiep Koehoorn: http://wiepkoehoorn.blogspot.nl/2012/01/stedpaed.html

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Locaties langs de route


    Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

    Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

    Zoeken op Friesland.nl

    De lekkerste Friese cookies

    Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.