wandel Swalkroute Makkinga

De drie Weststellingwerfse dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde liggen tussen Wolvega en Heerenveen en strekken zich uit tussen de riviertjes de Scheene en de Tjonger. Het huidige landschap is mede gevormd door het recht van opstrek waardoor de zogenaamde strokenverkaveling is ontstaan, wat er op neer kwam dat al het land van een boerderij in principe één langgerekt stuk was en zich uitstrekte tot de grens met het grondgebied van Oldeholtpade. Op de grens van de twee dorpen ligt de Scheene, dat scheiding betekent. De Scheene is het watertje zuidelijk van het fietspad en loopt door tot aan Spanga. Tijdens de wandelroute door de Rottige Meenthe passeert u een aantal keren het watertje. Vroeger strekten zich langs de Scheene de “Scheenebosschen” uit , en het was in deze omgeving dat de laatste wolf, in 1712, werd geschoten. De kerk in Oldeholtwolde is gerestaureerd en er worden nog kerkdiensten gehouden. De kerk van Ter idzard is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, maar wacht nog op restauratie. Het gebouw is verhuurd aan een kunstschilder, en is vaak open voor bezichtiging (zie de mededeling op het hek). In Nijeholtwolde kunt u een klokkenstoel bezichtigen. Rond de dorpen zijn prachtige fietspaden aangelegd, zoals het fietspad langs de Tjonger, waar de zandwinput een prachtig stiltegebied voor met name vogels heeft opgeleverd.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 6 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis De Bult, Idzerdaweg 47, 8476 EN, Ter Idzard

Toelichting

Omgeven door bossen, weide, bouwland en boomwallen ligt Makkinga, één van de dertien dorpen van Ooststellingwerf. Makkinga is een van de weinige esdorpen in Friesland. Centraal in het dorp ligt de brink die, samen met de waterpomp en de kerk, voor een bijzonder sfeertje zorgt. Afgaande op de ouderdom van de oudste klok (1463) in de hervormde kerk. moet het dorp in de vijftiende eeuw al als kerkdorp hebben gefungeerd. Aan de Lyclamaweg vinden we het gereedschapsmuseum “Oold Ark” en korenmolen “De Weyert”. Korenmolen “De Weyert” is het markantste punt van Makkinga. De Weyert is een achtkante stellingmolen op een vierkante onderbouw. De molen stond eerst in Gorredijk en was daar houtzaagmolen. De naam van de molen is afkomstig van Weyert Zeepnat, de beroepsmolenaar die de molen heeft laten herbouwen in Makkinga en deze heeft bemalen tot hij op 97-jarige leeftijd overleed. In de molen treft u een overzicht aan van de geschiedenis en restauratie. Elke zaterdag van 9 tot 12 uur is de molen bij voldoende windkracht in bedrijf en u bent dan van harte welkom. U kunt zien hoe op windkracht tarwe wordt gemalen tot volkorenmeel. U kunt ter plaatse het gemalen meel kopen. De molenaars verzorgen ook op afspraak rondleidingen voor groepen.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.