wandel Swalkroute Marsum

Tegen de oude rijksweg aangedrukt, vindt men een verrassend sfeervol stukje dorpskom van Herbaijum. De NH kerk werd omstreeks 1200 gebouwd. Dit eerste kerkje had waarschijnlijk een grotere omvang dan het huidige bouwwerk. De oude luidklok die dienst heeft gedaan van ca. 1300 – 1900 heeft als museumstuk een plaats gekregen in de kerk. In het voorjaar van 1993 werd er een nieuwe in de toren gehangen. Tijdens de laatste restauratie werden er enkele fraaie grafstenen gevonden onder de houten vloer, zij zijn nu weer te bezichtigen. Aan de oostkant vindt men nog een wat vervallen 17e eeuws poortgebouw van het vroegere Siccama State, zoals de boerderij nu nog heet. Op het kleine kerkhof vind u het graf van Jopie Huisman. Deze dorpsgenoot, van oorsprong oudijzer- en lompenhandelaar, maar later een nationaal bekende kunstschilder, overleed in 2000. Het startpunt van deze route wordt uitgebaat door de dochter van Fryslâns bekendste weerman. Piet Paulusma heeft jarenlang in Herbaijum gewoond. De naam van het café is een verwijzing naar de spreuk waarmee de weerman landelijk bekend werd. Aan de rand van Franeker werd in 1987 het Franekerbos aangelegd. Kunstenaar Krijn Giezen liet zich inspireren door een state terrein. De wal aan de noordkant is opgebouwd met puin van de gesloopte kademuren. In 1928 werd het buitengesticht Groot Lankum gebouwd, het oude psychiatrische ziekenhuis in het centrum werd te klein. Tegenwoordig is het hoofdgebouw met bijgebouwen een rijksmonument. Ook het wandelpark is grotendeels bewaard gebleven.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 7 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Café Oant Moarn, Rijksweg 22, 8807 PK, Herbaijum

Toelichting

Het beschermde dorpsgezicht van Marsum is een terpdorp. Dat is nog duidelijk waarneembaar aan het sterk oplopende straatje ‘De Buorren’, langs de kerk. Het dorp kent 3 grote monumenten: Heringastate of Poptaslot (1525), het Popta gasthuis (1712) en genoemde hervormde kerk uit de 12e eeuw. Het Popta Gasthuis werd rond 1712 gebouwd uit het vermogen van Henricus Popta, een advocaat aan het Hof van Holland, die deze bestemming in zijn testament regelde. Het werd een gasthuis voor 26 oudere vrouwen. In 1964 knap gemoderniseerd tot 12 woningen. Links van de poort is de vroegere kamer van het portierske nu als museumkamer ingericht. Dezelfde Popta kocht in 1687 Heringa State van de adellijke familie van Eysinga. Aan hem is het behoud ook te danken en natuurlijk aan de restauratie van 1906-1908 van deze rond 1520 gebouwde state. In de 18e eeuw is de vleugel aan de noordzijde erbij gebouwd. De toegang is nog steeds door het rijk versierde poortgebouw aan de westzijde, gebouwd in 1631. Het geheel is nu de fraaiste state van Friesland. Rond het Poptaslot en op het kerkhof staan in het voorjaar veel stinzenplanten. Trouwens rond het slot is de hele zomer een fraaie flora aanwezig. Heel mooi is ook hier de Lindenlaan. Westelijk van het dorp staat de nog fraaie Marssumermolen, in het weekend vaak bemand met vrijwilligers. De eerste zolder van deze molen is in de zomermaanden in gebruik als trouwlocatie.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.