wandel Swalkroute Nijeholtpade

Op een uitloper van het Drents Plateau ligt het dorp Nijeholtpade, opgesloten tussen de Linde en de Tjonger. Deze laatste stroom vormt de culturele grens van Friesland. Ten zuiden hiervan ligt ‘het andere Friesland’. Daar waar veel Friezen geen Fries spreken, maar ‘Stellingwerfs’. Zo spreken ook de bewoners van Nijeholtpade van oorsprong het aan het Drents verwante Saksisch dialect. De Linde heet hier Lende en de Tjonger Kuunder. Het dorp vormt een lang lint en richtte zich in het verleden op de Linde. Het ligt in een prachtige omgeving met veel bos. Juist ten noorden van het dorp loopt de gegraven scheidingssloot de Scheene. De wandeling voert door het oude agrarische landschap en de bossen aan de zuidwestkant van het dorp.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 7.5 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Kerk, Kerkweg, Nijeholtpade

Toelichting

Op een uitloper van het Drents Plateau ligt het dorp Nijeholtpade, opgesloten tussen de Linde en de Tjonger. Deze laatste stroom vormt de culturele grens van Friesland. Ten zuiden hiervan ligt ‘het andere Friesland’. Daar waar veel Friezen geen Fries spr

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.