wandel Swalkroute Sexbierum

Ongeveer 5 kilometer onder Leeuwarden liggen de dorpen Wirdum en Swichum. Ondanks de uitbreiding van Leeuwarden naar het zuiden, blijven deze dorpjes nog ongemoeid. Wirdum is in het verleden altijd een behoorlijk rijk dorp geweest, maar kende pieken en dalen. Een bewijs van die rijkdom waren de twee torens, van de grote, naar de Heilige Bisschop van Tours genoemde, Sint Martinus Kerk. In 1680 had Wirdum echter een groot geldtekort, waardoor de uit tufsteen opgetrokken oudste toren moest worden afgebroken. De steen werd verkocht aan een cementfabriek in Makkum. Ook de klokken werden verkocht. Lang niet iedereen was het met deze actie eens en sindsdien worden de Wirdumers ook wel “tuorkefretters” (lett: torentjevreters) genoemd.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 8 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Greate buorren, Wirdum

Toelichting

Bij de molen staat een piramide waar zich een vestiging van kinderattractiepark Ballorig bevindt. De molen de Korenaar werd in 1990 gerestaureerd. In de ruimte onder en naast de molen zijn veel tegeltableaus te zien, bijna allen van de Harlinger Tegelfabriek. Liauckema State was reeds rond het jaar 1000 het trotse bezit van geslacht Liauckema. Helaas is het kasteel in 1824 gesloopt. De Poort en slotgracht met singels zijn gebleven. Op de plaats van het kasteel staat sinds 1957 een ‘landhuis’ net als het kasteel vroeger, omgeven door water. De ophaalbrug is vervangen door een dam. Binnen de singel is omstreeks 1850 een kop-hals-rompboerderij gebouwd met Friese geeltjes. De Friese zeeheld Tsjerk Hiddes de Vries werd in 1622 in Sexbierum geboren, de gevelsteen in Aldbuorren 3 herinnert daaraan. In de grote kerk uit de 12de eeuw zit een kansel met rijk houtsnijwerk. Noordelijk van de molen ligt een 6 m hoge stinswier als heuvel midden in het bouwland. Een oude vluchtplaats, maar misschien ook wel een oud verdedigingswerk. De wier aan de Ottemaleane, is één van de 3 of 4 stinswieren die Fryslân nog heeft, en dus een overblijfsel van een verdedigingswerk. Pietersbierum valt als voordorpje van Sexbierum vooral op door haar eigen kerkje uit 1845 gewijd aan Petrus en gebouwd op oudere fundamenten. Het Damorgel staat op de monumentenlijst. Op het kerkhof zijn ook oorlogsgraven.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.