wandel Swalkroute Ter Idzard

Terwijl je door de natuur, parken enz loopt kom je tot rust en ontdek je wat Lanterfanten voor je kan betekenen.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 3 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.lanterfanten.nl
Startpunt P-plaats Kerk, Vlaslaan, Beetsterzwaag

Toelichting

De drie Weststellingwerfse dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde liggen tussen Wolvega en Heerenveen en strekken zich uit tussen de riviertjes de Scheene en de Tjonger. Het huidige landschap is mede gevormd door het recht van opstrek waardoor de zogenaamde strokenverkaveling is ontstaan, wat er op neer kwam dat al het land van een boerderij in principe één langgerekt stuk was en zich uitstrekte tot de grens met het grondgebied van Oldeholtpade. Op de grens van de twee dorpen ligt de Scheene, dat scheiding betekent. De Scheene is het watertje zuidelijk van het fietspad en loopt door tot aan Spanga. Tijdens de wandelroute door de Rottige Meenthe passeert u een aantal keren het watertje. Vroeger strekten zich langs de Scheene de “Scheenebosschen” uit , en het was in deze omgeving dat de laatste wolf, in 1712, werd geschoten. De kerk in Oldeholtwolde is gerestaureerd en er worden nog kerkdiensten gehouden. De kerk van Ter idzard is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, maar wacht nog op restauratie. Het gebouw is verhuurd aan een kunstschilder, en is vaak open voor bezichtiging (zie de mededeling op het hek). In Nijeholtwolde kunt u een klokkenstoel bezichtigen. Rond de dorpen zijn prachtige fietspaden aangelegd, zoals het fietspad langs de Tjonger, waar de zandwinput een prachtig stiltegebied voor met name vogels heeft opgeleverd.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.