wandel Swalkroute Terwispel

Vóór de aanleg van de bossen van bijvoorbeeld Beetsterzwaag in de 18e en de 19e eeuw, was het gebied rond Terwispel open en vormden de dorpen groene oasen op de weerszijden van het Koningsdiep. Enorme heidevelden bepaalden het beeld van die tijd met aan de noord- en zuidzijde van Opsterland de ontoegankelijke hoogvenen. In de 16e eeuw begon de ontginning van het veen door de compagnieën. Voor de afvoer van turf en afwatering gegraven vaarten en wijken veranderde het landschap radicaal. In die tijd is Terwispel ontstaan. De in de negentiende eeuw gegraven Nieuwe Vaart deelt het dorp in tweeën. De naam van de brug in het dorp, de “Spaltenbrug“, getuigt van deze tweedeling van Terwispel. Deze vaart werd ook ten behoeve van de veenderij aangelegd en is sinds eind zeventiger jaren in gebruik als Turfroute, een belangrijke recreatieve vaarroute. Tijdens de route ziet u aan de overkant van de Nieuwe Vaart onder meer het Terwispeler Grootschar, een natuurgebied dat deel uitmaakt van het beekdal van het Koningsdiep. Op de flanken van het beekdal naar de hogere gronden en rondom de beek zelf ligt een aantal nogal geïsoleerde bos- en heidegebieden. Men hoopt het beekdal te herstellen en de ecologische samenhang tussen de natuurgebieden te verbeteren. Andere activiteiten in het gebied zijn het terugdringen van de verdroging van natuurterreinen, het uitbreiden van de bestaande en de vorming van nieuwe natuurgebieden met als hoofdtypen: vogel– en bloenrijk grasland, bos en heide.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 7.5 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpshuis Us Doarpshûs, Smidte 24a, 8407 ES, Terwispel

Toelichting

Vóór de aanleg van de bossen van bijvoorbeeld Beetsterzwaag in de 18e en de 19e eeuw, was het gebied rond Terwispel open en vormden de dorpen groene oasen op de weerszijden van het Koningsdiep. Enorme heidevelden bepaalden het beeld van die tijd met aan

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.