wandel Swalkroute Wijnaldum – 1a

'En yn Deinum stiet 'n sipel op 'e toer', aldus de tekst van een bekend Fries volkslied; in Deinum staat een ui op de toren. De kerk is van oorsprong romaans uit de 12e eeuw, maar later gewijzigd. De toren is laat gotisch en de 'sipel' is van 1589. De mooie toegangslaan en het pad rond de kerk met dubbele bomenrij, geven dit oude terpdorp nog een stuk sfeer. Evenals een deel van de omliggende bebouwing en de structuur van de St. Janswei, die als een soort mini rondweg om de terp ligt, maar vroeger gebruikt werd als processieweg. Blessum en Boksum hebben veel gemeenschappelijk. Van beide is de kerk te bezichtigen; bij de kerken staat vermeld waar de sleutel is. In beide kerken zijn herdenkingsborden te bewonderen van de slag bij Boksum van 1586. Plunderende Spanjaarden trokken toen vanuit Stavoren door Friesland, gebruik makend van sterk ijs. Toen ze in de buurt van Boksum waren viel echter de dooi in. Er vond toen een slag plaats met de ondertussen gemobiliseerde bevolking en troepen uit Leeuwarden. Daarbij vielen meer dan 1000 doden en men vluchtte ook in beide kerken. Vooral rond beide kerken is nog duidelijk te zien dat het beide oude terpdorpen zijn. De kerk van Boksum is van ± 1100, maar de toren is van 1843. Er is een sarcofaag te bekijken. Het buurtschap Ritsumasyl is in de 16e eeuw ontstaan op de kruising van de dijk van de oude Middelzee en de trekvaart naar Harlingen.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 11 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Arriva-station, Spoorstrjitte, 9033 WJ, Deinum

Toelichting

Voordat u begint aan deze route, raden wij u aan een kijkje te nemen in het Archeologisch Steunpunt. U vindt hier uitgebreide informatie over dit bijzondere terpengebied en bovendien kunt u hier een uitgebreide routebeschrijving ontvangen, met allerlei wetenswaardigheden.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.