wandel Swalkroute Wommels

De dorpjes Sonnega en Oldetrijne vormen samen een tweelingdorp, dat zich kenmerkt als hoofdzakelijk een agrarische gemeenschap. De ruilverkaveling, uitgevoerd in de jaren zeventig, heeft veel veranderd. Veel kleine agrarische bedrijven zijn opgeheven en schaalvergroting heeft zijn intrede gedaan. Tegenwoordig vindt men in de dorpen moderne loonbedrijven en mechanisatiebedrijven. De beide dorpen liggen ingesloten tussen Linde en Scheene met prachtige natuur langs beide riviertjes. Ook natuur-gebieden als de Rottige Meenthe en Polder Brandemeer zijn een bezoek meer dan waard. Kortom voor een wandeling of fietstocht is dit gebied ten westen van Wolvega zeer geschikt.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 14 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Dorpscentrum Sonnega Oldetrijne, Pieter Stuyvesantweg 67, 8478 HE, Sonnega

Toelichting

Het welvarende dorp Wommels heeft van oudsher een zekere centrum- functie. Het zwembad, de jachthaven en museum It Tsiispakhús zijn enkele voorzieningen die Wommels ook voor de recreant aantrekkelijk maken. Op de benedenverdieping zijn wisselende exposities, de bovenverdieping schenkt aandacht aan zuivelhistorie van de streek. Het rijke interieur van de forse laat- gotische kerk in Wommels is zeer de moeite waard. Wommels is voor de kaatssport één van de middelpunten. Ter ere van Freule de Vos van Steenwijk wordt er elk jaar een kaatspartij georganiseerd (eind juli/begin augustus) voor jongens van 14 tot 16 jaar, de zogenaamde Freulepartij. Dit evenement trekt elk jaar enkele duizenden kaatsliefhebbers. Ten westen van Wommels, richting Burgwerd, staat een fraaie poldermolen: de Aylvapoldermolen. De originele molen brandde in 1959 volledig af. In 2000 werd de Vijfhuistermolen uit Hallum verplaatst en herbouwd op zijn huidige plaats. Ten oosten van Wommels ligt het natuurgebied Skrok. De plas Swyns is ontstaan na het afgraven van een woonterp. Het weidevogelgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en er is een fraaie vogelkijkhut aanwezig.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.