wandel Swalkroute Wytgaard

De uitstraling van de oude gebouwen en de prachtige, schaduwgevende bomen zorgen ervoor dat het een aangename belevenis is om door het oude dorp te wandelen. Oldeberkoop heeft veel te bieden. Men slaagt er in om met behulp van talrijke vrijwilligers in de belangstelling te staan via de organisatie van aansprekende evenementen, zoals de kunstmanifestatie “Open stal”, de jaarmarkt op de laatste woensdag van juli en de landelijk bekende triatlon. De actieve Stichting Passantenhaven heeft een nieuwe moderne haven gerealiseerd waardoor steeds meer watersportliefhebbers via de Turfroute “Bercoop” weten te vinden. Voor een plaats van rond de 1600 inwoners is er gelukkig nog sprake van een uitgebreide, goed gesorteerde middenstand, waar ook passanten van kunnen profiteren. Rondom het dorp zijn mooie bossen en natuurgebieden aanwezig, zoals het Koepelbos, ten zuiden van de N35, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Ten noordoosten van het dorp is de Dellebuursterheide te vinden. Een groot natuurgebied met open heide en veenputten. It Fryske Gea beheert dit terrein en biedt een aantal wandelmogelijkheden. Om daar volop van te kunnen genieten zijn er een aantal mogelijkheden voor fietsers en wandelaars.

Bekijk routekaart!

Route Wandelroute
Afstand 6 km
Soort route Beschreven
Uitgave Www.doarpswurk.nl
Startpunt Gasterij Het Hof van Oldeberkoop, Oosterwoldseweg 3, 8421 PA, Oldeberkoop

Toelichting

Volgens een Romeinse gebiedsbeschrijver, Tacitus, werd de rand van de toenmalige Middelzee al in de eerste eeuw na Christus bewoond. Door overstromingen tussen de 2e en de 8e eeuw is dit gebied tijdelijk verlaten, maar later zijn de terpen weer bewoond geraakt. Het waren meer kleine ophogingen in het landschap waar één of twee boerderijen waren gevestigd. Men noemde deze terpen “werden”. In de omgeving van Wytgaard waren ongeveer vijf “werden”. Marwerd (Mare zijn werd), Wijtgaard (Wijtgha zijn werd), Baard, Tjaard en Naarderbuuren. Op deze “werden” leefden de families en waren volledig self-supporting. De nakomelingen van deze “werd”-bewoners moesten ook hun plekje op deze aarde verwerven en stichtten nieuwe werden waardoor er langzaam nieuwe dorpen ontstonden. De dorpen Hempens-Teerns, Goutum, Huizum, Wirdum-Swichum en Wijtgaard vormden het Sudertrimdiel. In de middeleeuwen is het Sudertrimdiel ontstaan als bestuurlijk deel van de Grietenij Leeuwarderadeel. Het heeft ongeveer 700 jaar bestaan.

Pagina delen:  


« Bekijk alle routes

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.