Echt eventjes weg?

Ontdek het waddeneiland Schiermonnikoog

Kom je langs op Schiermonnikoog?


Schiermonnikoog is één van de kleinere eilanden van de reeks waddeneilanden die Friesland rijk is. Er is echter volop te doen, zowel op cultuur, culinair als sportief gebied!

Het eiland

Schiermonnikoog is een klein eiland met een oppervlakte van bijna 200 vierkante kilometer. Met ca. 940 inwoners is het de kleinste gemeente van Nederland tot nu toe, tenminste wat betreft inwonersaantal. Net als op Vlieland mag je er niet met je auto rijden wanneer je geen vergunning hebt. De totale lengte van Schiermonnikoog is 18 kilometer. Met 30 kilometer aan fietspaden is het eiland goed te verkennen op de fiets of mountainbike. Wandelen kan zowel over het strand als over de aangelegde wandelroutes over het eiland.

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Over het eiland zijn ondanks de grootte voldoende bezienswaardigheden. We hebben een aantal van de hoogte punten voor je op een rij gezet.

  • De onderkaak van een blauwe vinvis welke in 1950 is geschoten
  • Het standbeeld de Schiere Monnik die ons herinnert aan de tijd van de Monniken in Friesland
  • De Wasserman Bunker, nu ingericht als uitkijkpost
  • De bank van Banck op het favoriete plekje van Mr. John E. Banck
  • De jachthaven aan de zuidkant van het eiland

Wat je uiteraard niet mag missen tijdens een bezoek aan Schiermonnikoog is de vuurtoren. Eigenlijk staan er op het eiland twee vuurtorens, namelijk een witte en een rode. De rode variant is nog in gebruik en wordt 24/7 bemand. Deze torens zijn in 1853 gebouwd en functioneerden als bakens voor het scheepsverkeer. Wanneer de twee lichten samenvielen, wisten de schippers dat ze tussen de banken doorvoeren van de Noordzee naar de Waddenzee.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.