Je hoeft je niet te vervelen in Friesland

ontdek alle activiteiten en sporten die jij kunt beoefenen!

Kom sporten en spelen in Friesland!


Friesland is een veelzijdige provincie met volop mogelijkheden voor jong én oud! Zowel op het water, in het bos, op de wadden, in de dorpen of op het platteland is genoeg te beleven. Wandelen, fietsen, varen en sporten, het kan allemaal!

Friese sporten

Wanneer je Friesland bezoekt zult je regelmatig termen als Skûtsjesilen, Fierljeppen en kaatsen horen. Dit zijn namelijk erg populaire sporten in de provincie en ook typisch Fries. In de zomer strijden oude vrachtschepen tijdens de IFKS en SKS om de titel op het Friese water. Deze sport staat bekend als skûtsjesilen en is altijd een groots feest in de zomermaanden. Ook de polsstok wordt gebruikt in wedstrijdvorm, namelijk tijdens het Fierljeppen. Het doel is om met een polsstok zo ver mogelijk over een sloot te springen. In de dorpen Burgum, Buitenpost, It Heidenskip, IJlst, Joure en Winsum kun je wedstrijden van deze sport komen bewonderen. Zeker een aanrader! Kaatsen is een typische volkssport, welke in de 16e eeuw werd geïntroduceerd door dijkwerkers in Friesland. Kaatsen is een balspel, waarbij twee teams van elk drie spelers tegen elkaar strijden door middel van het elkaar toespelen van een bal. Cultuur en actie komen samen in deze mooie Friese sporten, meemaken dus.

Varen in Friesland

Wie Friesland zegt, zegt water! Het is dan ook de provincie van het skûtsjesilen, fierljeppen en schaatsen. Wil je Friesland dus echt leren kennen? Dan moet je zeker het water opzoeken. Lekker op je eigen gemak een route afleggen die je zelf bepaalt of die wij voor je hebben uitgestippeld. Je kunt er voor kiezen om een aantal dagen, een dag of een paar uur het water op te gaan. Bij de bootverhuur bedrijven is van alles mogelijk. De grootste meren bevinden zich in het zuiden van Friesland, waaronder het Sneekermeer en het IJsselmeer. Echter zijn er ook vele mogelijkheden in de rest van Friesland waar je zowel met jouw boot als kano heen kun varen. Heb je deze nog niet? Geen probleem, er zijn genoeg verhuurbedrijven waar je terecht kunt.

Meer informatie over varen in Friesland

Wandelen in Friesland

Friesland staat bekend om haar veelzijdige landschap. Naast het vele water wat de provincie kenmerkt zijn er ook prachtige bossen, open vlaktes en gezellige dorpjes. Op onze plattegrond vind je alle wandelroutes, van de wat kortere tot langere tochten. Deze routes leiden je door het bos, langs het water of tussen gezellige dorpjes door. Allemaal routes waarbij je Friesland echt leert kennen. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens het natuurgebied de Alde Feanen willen ontdekken met de verschillende vogels en grote aantal planten en bomen? Of toch liever de gezellige stad Sneek? Met meer dan 50 wandelroutes door Friesland kun je echt een route kiezen die bij jou past.

Meer informatie over wandelen in Friesland

Fietsen in Friesland

Zelf lekker in actie wanneer je Friesland ontdekt? Met de veelzijdige fietsroutes in de provincie kan dat! Je hebt volop keuze in afstand, locatie en omgeving. Zo kun je zelf bepalen waar en voor hoelang je fietst. Met de vele overnachtingsmogelijkheden in de buurt kun je elke dag weer wat anders kiezen en zo zelf de veelzijdigheid van Friesland ontdekken.De provincie heeft zoveel te bieden, voor jong én oud. De fietsroutes op de kaart leiden je langs de mooiste plekjes van Friesland!

Meer informatie over fietsen in Friesland

Cultuur in Friesland

Friesland is met een eigen taal, volkslied, wapen en vlag hartstikke uniek. Fries is de taal die in de provincie wordt gesproken en is al meer dan 1500 jaar oud. Deze officieel erkende tweede rijkstaal van Nederland wordt door 74% van de Friese inwoners gesproken. Het volkslied mag dan ook zeker niet ontbreken. Vol trots wordt dit lied tijdens huldigingen en speciale gelegenheden gezongen. En wie kent niet het pompeblêd, een soort van hart op de vlag van Friesland? Het pompeblêd waarvan er zeven op de vlag staan kenmerkt het blad van een waterlelie en staat voor de vrije Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen. Dit waren zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Weser in Duitsland.

Meer informatie over cultuur in Friesland

Culinair Friesland

Bij het unieke karakter van Friesland past een unieke keuken. Met de lokale producten van de provincie zet je elke keer weer een verrassend gerecht op tafel. Heb je bijvoorbeeld de Reade Krobbe, Wichters of Friese Woudgeeltjes wel eens geproefd? Dit zijn eigenaardige, maar zeer smaakvolle producten regelrecht uit de provincie! Naast Friese gerechten kent de provincie ook een aantal typische dranken. De Friese Beerenburg, een eigen gebrouwen kruidenbitter, is wereldwijd bekend en zelfs in Griekenland te verkrijgen! Deze Beerenburg kun je zelf proberen bij de gezellige en lokale café’s, slijterijen en restaurants. Een echte proeverij kan ook. Zij vertellen je dan ook uitgebreid hoe deze drank gebrouwen wordt en waar het goed mee te combineren is. Met het overzicht van alle culinaire locaties kun je zelf een plekje kiezen waar je graag al het lekkers van Friesland wil proeven!

Bekijk alle eetgelegenheden

Evenementen in Friesland

Wanneer je jouw bezoekje aan Friesland boekt, wil je natuurlijk niks missen van al het gezelligs wat er in de provincie te doen is. Onze kalender laat je precies zien wanneer en waar je moet zijn om alles mee te maken. Ben je bijvoorbeeld in de zomer in de provincie? Dan moet je zeker Sneek even op zoeken, want tijdens de Sneekweek is het daar extra gezellig! Overdag wordt hier geracet om de winst op het water, maar ‘s avonds is er tijd voor een hapje en drankje in de stad met livemuziek. Overdag om de eer, ’s avonds om de sfeer. Liever zelf actief? In februari start elk jaar de Fiets Elfstedentocht met een lengte van 200 kilometer. Je fietst tijdens deze tocht langs de elf Friese steden en vele andere hoogtepunten van de provincie!

Bekijk het aanbod voor overnachtenBekijk alle evenementen

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Waarom naar Friesland?


  • Een prachtige provincie!
  • Watersport, wandelen, fietsen en veel meer
  • Heerlijk overnachten tijdens een verblijf

Meer informatie

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.