Kom jij langs in Stavoren?

Dé stad aan het IJsselmeer!

Kom jij langs in Stavoren?


Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Bovendien is Stavoren één van de Friese elf steden. Ontdek alles over Stavoren.

De stad

Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad ligt in Zuidwest-Friesland en was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Stavoren was ooit een zelfstandige gemeente, maar dit is niet meer het geval. Het Stadhuis van Stavoren kreeg hiertoe ook een andere bestemming, maar het is nog altijd mogelijk om er te trouwen.

Bezienswaardigheden in Stavoren

Een heel bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren. Er zijn verschillende verhalen rond dit standbeeld, maar de meest waarschijnlijke is dat ze een rijke koopmansweduwe was die ontzettend veel bezat. Desondanks was ze niet tevreden en uiteindelijk eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede. Een andere bezienswaardigheid is het voormalig Stadhuis van Stavoren. Een prachtig oud gebouw. Wat enorm indrukwekkend is, is het J.L. Hooglandgemaal. Dit elektrische gemaal komt uit 1966 en loodst water van de Friese boezem op het IJsselmeer. In de stad zijn veel andere prachtige bezienswaardigheden te vinden die enorm de moeite waard zijn om te bekijken. Tijdens een wandeling of fietstocht door de omgeving kun je dit ontdekken.

Activiteiten in Stavoren

Stavoren ligt pal aan het IJsselmeer en is daardoor een bij uitstek geschikte plaats voor watersporten! In de omgeving zijn veel bootverhuur bedrijven, maar je kunt natuurlijk ook met je eigen boot komen. Ieder jaar komt het SKS Skûtsjesilen langs Stavoren en dan staan er maar liefst 10.000 mensen op de dijk de deelnemers aan de bootraces aan te moedigen. In Stavoren kun je uitstekend winkelen waarbij er vooral veel watersportwinkels te vinden zijn. Maar ook het uitgaansleven is goed ontwikkeld in Stavoren. Ontdek Bar Dancing Down Under of het gezellige Café Max.

Overnachten in Stavoren

Je kunt voor één of meerdere nachten overnachten in Stavoren, maar een vakantie in de omgeving van de stad is ook een uitstekend idee. Ontdek verschillende campings, zoals Camping Súdermeer of Camping de Weyde Blick. Ook zijn er verschillende appartementen, B&B’s en hotels waar je heerlijk kunt verblijven. De accommodaties worden uitstekend beoordeeld. Je kunt overnachten met uitzicht over het mooie IJsselmeer. Wie wil er nu niet zo wakker worden?

Evenementen in Stavoren

Ieder jaar doet het SKS Skûtsjesilen Stavoren aan en staan er ruim 10.000 mensen op de kade om de deelnemers aan te moedigen. Een geweldig evenement om mee te maken! Ook het IFKS Skûtsjesilen komt langs Stavoren. Een mooie gelegenheid om een lang weekend in Stavoren te verblijven! Kom je eens langs?

Culinair Stavoren

Stavoren beschikt over één van de meest bekende vishandelaren van Nederland. Vishandel Doede Bleeker is enorm bekend en hier kun je heerlijk genieten van een vers visje. Maar in Stavoren vind je veel meer dan alleen vis. Er zijn verschillende restaurants in de stad waar je lekker kunt eten. Ook is er een pizzeria in de stad te vinden in het centrum. Daarnaast zijn er restaurants aan het water te vinden. Wie wil dat nu niet? Tijdens de prachtige zonsondergang genieten van een heerlijk diner?

Ontdek het aanbod voor overnachten

Pagina delen: