Kom jij langs in Terherne?

Het kameleondorp en een watersportdorp in één!

Kom jij langs in Terherne?


Lekker op vakantie of voor een dagje in Friesland? In het dorpje Terherne is het nooit saai. Bezoek dit prachtige Friese watersportdorp en ontdek de vele activiteiten op en rondom de Friese meren. Een bezoek aan Kameleondorp kan ook, hier wordt het verhaal van de familie Klinkhamer goed in beeld gebracht.

Het dorp

Aan het Sneekermeer ligt het dorpje Terherne, wat op de hoek betekent. Het dorp is omringd door water en is dan ook vaak het eilanddorp genoemd. Pas in 1908 werd er een verbindingsweg naar het vaste land aangelegd en konden de bewoners met de rest van Friesland in contact komen. De landbouw, scheepvaart en visserij is altijd de basis geweest voor dit dorp. Terherne is misschien wel een van de meest geliefde recreatieplaatsen in Friesland.

Bezienswaardigheden in Terherne

Genoeg te doen en te zien in Terherne! Dit pittoreske eilanddorpje tussen de poelen en het Sneekermeer biedt gezelligheid en activiteit. In het hart van het Friese merengebied is het bovendien erg centraal als startpunt voor jouw ontdekking van Friesland! Je kunt lekker door het centrum wandelen of langs het water bootjes bekijken. Uiteraard mag een bezoek aan Kameleondorp niet ontbreken.

Activiteiten in Terherne

Wanneer je in Terherne bent mag je uiteraard het Kameleondorp niet overslaan! Hier stap je in de wereld van de boerenzonen Hielke en Sietze. Je kunt er een bezoek brengen aan het avontureneiland van Gerben Zonderland en de Kameleonboerderij, of een rondje varen met de welbekende Kameleon. In het dorp kun je alles lezen, zien en meemaken van de familie Klinkhamer. Ook wanneer het regent kun je prima een dagje naar het Kameleondorp. De rondvaart is dan overdekt en ook het Boerenspeelerf is van boer Brandsma is overdekt. Met Friesland als zuivelprovincie is het niet verrassend dat je hier ook overheerlijk ijs kunt proeven. Dichtbij Terherne zit IJsboerderij Boereiis, waar ze ambachtelijk ijs bereiden. Dit is vers en verfijnd! Ga er op het terras maar eens goed voor zitten, dit moet je echt eens proeven! Ook voor andere Friese streekproducten kun je terecht in het winkeltje bij de boerderij.

Overnachten in Terherne

Naast de vele bezienswaardigheden en activiteiten in het dorp, is Terherne ook een prima uitvalsbasis voor vele andere dorpen en steden. Vanaf Terherne kom je gemakkelijk met een boot, auto of fiets bij alle leuke bezienswaardigheden in de buurt. In de haven van Terherne huur je comfortabele vakantiehuisjes welke geschikt zijn voor 4 personen. Een zeilboot of sloepje voor de deur? Geen enkel probleem bij Terherne Haven! Voor een aantal dagen zijn de luxe Bed & Breakfast huisjes van Terherne Haven ook goed vertoeven. Een nieuw en kleinschalig vakantiepark aan het water is Waterpark Terherne. De woningen liggen direct aan het water en beschikken allemaal over een eigen aanlegsteiger. Of het hotel Hajé, welke beschikt over tien hotelkamers. Welke wensen je ook hebt, wat betreft overnachten heeft Terherne genoeg opties!

Evenementen in Terherne

Er is genoeg te doen in Terherne en omgeving. Zo is er op Tweede Paasdag traditiegetrouw de opening van het watersportseizoen. Bij vele bedrijven in en rondom het dorp worden leuke activiteiten georganiseerd. Met demonstraties van oude schildertechnieken, een show van klassieke schepen en uitdagende speurtochten kan iedereen zich goed vermaken. Tijdens het evenement de 14 van Terherne loop je een 14 kilometer lange wandeling, waarbij je langs 14 verschillende belevenissen wandelt. Dit maakt het een extra bijzondere route en dat allemaal ’s avonds! Het SKS Skûtsjesilen komt ook langs Terherne. De vierde wedstrijd van de competitie vindt plaats op het water rondom Terhene.

Culinair Terherne

In Terherne kun je heerlijk eten. Er zijn verscheidene eettentjes waar je terecht kunt. Zo kun je er een volledige dag van maken.

Pagina delen: