Kom jij langs op Texel?

Ontdek het grootste Waddeneiland

Kom jij langs op Texel?


Officieel is Texel geen onderdeel van Friesland, maar het hoort natuurlijk wel bij de Waddeneilanden. Van de vijf waddeneilanden is Texel de grootste. Wil je weten wat er allemaal te doen is op Texel?

Het eiland

Texel is het grootste eiland van de vijf Waddeneilanden. Het eiland hoort bij de provincie Noord-Holland en is dan ook bereikbaar vanaf de Noord-Hollandse plaats Den Helder. Op het eiland wonen ongeveer 13.000 inwoners en hiervan werkt een groot deel in de landbouw. De hoofdstad van het eiland is Den Burg en ligt in het midden van het eiland.

Bezienswaardigheden op Texel

Een leuke bezienswaardigheid op Texel is het Luchtvaart & Oorlogsmuseum. Deze vind je bij het vliegveld. Wat ook leuk is, is Ecomare. Net als in Pieterburen worden hier zeehonden opgevangen die uit de Noordzee en Waddenzee komen. Wanneer ze weer opgeknapt zijn, worden ze in dit gebied uitgezet. Naast zeehonden vangt Ecomare ook zeevogels op.

De vuurtoren van Texel vuurtoren is sinds 2009 deels opengesteld voor publiek. Vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland en is bijna 35 meter hoog.

Activiteiten op Texel

Texel heeft prachtige natuur die erg geschikt is om te gaan wandelen of fietsen. Er zijn op Texel 57 fietsknooppunten en bij elkaar zo’n 140 kilometer aan fietspaden. Ontzettend mooie routes waar je langs de Waddenzee over de dijk kunt fietsen, door de dorpen of door de prachtige natuur. Onderweg kom je genoeg terrasjes en café’s tegen waar je even heerlijk kunt bijkomen. Alle fietsroutes zijn duidelijk aangegeven met borden waardoor je niet gauw zult verdwalen. Heb je geen eigen fiets bij je? Geen probleem! Texel heeft ontzettend veel fietsverhuurders. Wil je graag wandelen op Texel? Volg dan bijvoorbeeld het Sommeltjespad. Een pad van 1,5 kilometer waar je alles komt te weten over een beroemde Texelse legende, Sommeltje. Ook voor kinderen is deze route erg leuk om te wandelen. Daarnaast zijn er veel andere mooie plekjes op het eiland om te gaan wandelen. En wat dacht je van paardrijden op het strand, kiten en blowkarten.

Evenementen op Texel

De bekende Horizontoer is een zeilend, cultureel- en muzikaal festival dat de Wadden weer zal laten bruisen. Horizontoer is uniek door zijn rondtrekkende karakter per boot. De schepen van Horizontoer zijn gevuld met vakantiegangers en vele artiesten. In de dagen dat de toer op Texel langskomt, is er veel theater en livemuziek op het eiland te vinden. Daarnaast vindt ieder jaar de Ronde om Texel plaats, de grootste catamaranrace ter wereld. Erg spectaculair! Een echte cultuurliefhebber? Kom dan naar Texel tijdens de Cultuurmaand in juni. Een maand barstensvol kunst, cultuur en muziek.
Iedere drie jaar in augustus vindt de Texel Airshow plaats bij De Cocksdorp. Tijdens dit evenement zijn er historische en hedendaagse militaire en civiele luchtvaartuigen op de grond én in de lucht te bewonderen.

Culinair Texel

Texelse restaurants presenteren zich met hun lekkerste gerechten tijdens Texel Culinair, een evenement dat ieder jaar in september is. Proef lekkernijen die erg bekend zijn op Texel met natuurlijk de bijbehorende drankjes. Kom je niet in september, maar in een andere maand? Ook dan kun je natuurlijk heerlijk ontbijten, lunchen en dineren bij één van de vele restaurants die op het eiland te vinden zijn of in één van de strandpaviljoens met uitzicht op het mooie strand.

Overnachten op Texel

Er zijn veel campings en vakantieparken op het eiland te vinden waar je met je eigen caravan, camper of tent kunt overnachten. Liever iets huren? Ook dat is geen enkel probleem. De campings en vakantieparken hebben een groot aanbod aan vakantiehuizen, chalets en stacaravans. Daarnaast vind je ook veel particuliere vakantiehuizen, appartementen en chalets die gehuurd kunnen worden. Liever in een hotel of B&B overnachten? Ook dit kan op Texel. Je vindt er veel mooie hotels en sommigen zijn zelfs direct aan het strand!

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.