UNESCO werelderfgoederen in Friesland


In Friesland vind je maar liefst twee locaties die UNESCO als Wereldgoed zijn aangewezen: het Ir. D.F. Woudagemaal en de Waddenzee. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog werkende stoomgemaal ter wereld. De Waddenzee is door het dynamische landschap uniek in de wereld.

De Waddenzee

De Waddenzee is uniek in de wereld! Het ongeëvenaarde dynamische landschap kom je nergens ter wereld tegen. Het is een uitgestrekt en gevarieerd gebied dat ontstaan is onder de invloed van eb en vloed. In de Waddenzee vind je een compleet stelsel van geulen die afgewisseld worden door droogvallende zandplaten. Ook vind je vele mosselbanken, witte zandstranden en duinen, uitgestrekte kwelders. De vele bezoekers kunnen het hele jaar door genieten van de Waddenzee. Miljoenen vogels maken een tussenstop bij de Waddenzee en daarnaast vind je er veel zeldzame diersoorten en plantsoorten.

Sinds 2009 staat de Waddenzee van Nederland en Duitsland als werelderfgoed geregistreerd. Sinds 2014 is ook het Deense deel toegevoegd waardoor de Waddenzee nu volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wil je meer weten over de Waddenzee als werelderfgoed?

Lees meer over de Waddenzee

Ir. D.F. Woudagemaal

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water, het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. In 1920 opende koninging Wilhemina het gemaal dat als taak had om overtollig water vanuit Friesland de Zuiderzee in te pompen. Later werd dit het IJsselmeer.In bijzondere gevallen speelt het monumentale gemaal, dat strak en sober is van karakter, een cruciale rol. Het Woudagemaal wordt bijvoorbeeld ingezet bij extreem hoogwater. Sinds 1998 staat het Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2011 werd een educatief bezoekerscentrum geopend. Bezoekers kunnen een spannende 3D film bekijken als onderdeel van de belevingsexpositie. Wil je meer weten over het Ir. D.F. Woudagemaal?

Lees meer over het Woudagemaal

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.