Ontdek Friesland vanaf het water

Met onze vaarroutes kom je langs de mooiste plekjes!

De leukste vaarroutes van Friesland


Wie water zegt, zegt Friesland! Met bijna evenveel water als land in de provincie is dit bij uitstek een plek om er met een boot of kano op uit te trekken.

Varen in Friesland

Friesland, de provincie met het meeste water van Nederland. Hier is dan ook genoeg te beleven op en rondom het water! Met een bootje de Friese meren opgaan is dan ook zeker een must! Lekker een middagje, of een aantal dagen varen, het is maar net wat je wilt. In het zuiden van Friesland zijn de grootste meren, maar ook de kleine vaarten in de rest van Friesland zijn erg leuk. Je kunt er voor kiezen om met een zeilboot te gaan, maar een sloep of kano is een optie. Wanneer je deze zelf niet hebt kun je deze gemakkelijk huren bij verschillende locaties in Friesland.

Vaarroutes in Friesland

Door heel Friesland zijn verschillende vaarroutes uitgestippeld. De routes brengen je langs gezellige dorpjes en steden en mooie bezienswaardigheden! Onderweg een lekker bakje koffie bij een café of restaurant aan het water. Er is volop keuze. In het zuiden heb je bijvoorbeeld de bekende Turfroute, waarbij je door het bosrijke gebied van Friesland vaart. Ook de Elfstedenroute is een unieke route die door Friesland loopt. De eindeloze akkers en weiden in het noorden bieden rust en kalmte. Het zuidelijke deel is meer geschikt voor kleinere bootjes, en brengt je langs gezellige dorpjes waar je verscheidene uitstapjes kunt maken. Voor de mensen die stadse drukte en gezelligheid meer aanspreekt is de Binnenstadroute een aanrader. Je vaart door de grachten langs de vele terrasjes en de prinsentuin in Leeuwarden.

De Turfroute

Het andere Friesland, met bossen, veenkoloniën en heidevelden: dat is de zuidoostelijke hoek van de provincie. De Turfroute verbindt dit gebied met West-Drenthe en de kop van Overijssel. Je passeert bovendien maar liefst vier prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Alde Feanen en de Weerribben. De naam van de route verwijst naar het verleden van heren van stand, veenbazen en arme turfgravers. De turfhandel maakte enkele voorname Friese families steenrijk. Hun erfenis, landgoederen met prachtige tuinen en parken, ligt in onder meer Bakkeveen, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Oranjewoud. De route is verbonden met noordwest Overijssel middels de Linthorst-Homanssluis en de Driewegsluis. Deze laatste is een mooi plekje om aan te leggen en aan wal te gaan. Hier is namelijk het prachtige natuurgebied de Rottige Meenthe waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Heb je de fiets mee? Er zijn volop bossen waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Zo zijn er de bossen rond Oranjewoud en het Drent-Friese Wold bij Appelscha. Zo kun je water en bos goed combineren! De Turfroute voert langs vele bruggen en sluizen, vaak met prachtige sluiswachterswoningen. Veel kleine bruggen mag je zelf bedienen, bij de grotere bruggen staan de brugwachters voor je klaar. Om de Turfroute in stand te houden, kun je voor 15 euro een entreebewijs kopen bij de sluis in Gorredijk, de Damsluis bij Appelscha en Sluis I bij Oudehorne. Daarmee zijn alle brug- en sluisgelden betaald. De route is toegankelijk voor boten van maximaal 28 meter lengte, 5 meter breedte en 3.30 meter hoogte en een diepgang van maximaal 1.10 meter.

De Middelseeroute

De Middelseeroute is een historische route door Friesland en brengt je langs een groot gedeelte van de Elfstedentocht. Vroeger was deze route al een belangrijke verbinding tussen de hoofdstad Leeuwarden en Sneek. Het is iets rustiger dan het Prinses Margriet en daarmee zeker een leuke optie. Vanuit Leeuwarden vaar je richting het stadje Sneek. Dit is een zeer gezellige stad met vele terrasjes, winkeltjes en activiteiten. Aanleggen is geen enkel probleem en met leuke uitstapjes maak je er een gezellige dag of vakantie van! De route ligt in het gebied waar zich vroeger de Middelzee bevond. Het dankt zijn naam hier ook aan. Erg kenmerkend zijn de terpen, die bewoners al in vroegere jaren beschermden tegen het hoge water. Ook hier zijn volop mogelijkheden om aan te leggen en er bijvoorbeeld met de fiets erop uit te trekken!

Plan hier jouw route

Overige routes

Er zijn nog vele andere vaarroutes, zoals:

 • de Kleiroute
 • Route Binnenstad
 • Noordelijke elfstedentocht
 • Lits-Lauwersmeerroute
 • Staandemastroute
 • Middelseeroute
 • Vaarroute Skarsterlân – A
 • Vaarroute Skarsterlân -B
 • Woudaaproute
 • Turfroute
 • Elfstedentocht (kleine bootjes)
 • Aquaductroute
 • Elfstedenroute

Kanoroutes in Friesland

Vooral in het Noordoosten van Friesland vind je veel kanoroutes. In dit zeer gevarieerde gebied kom je over kronkelende vaarten, door leuke dorpjes en het historische stadje Dokkum. De routes verschillen in afstand en locatie. Ook voor kinderen zijn er leuke routes. Zo kun je er een echt familie activiteit van maken! Op het Bergumermeer en de Leien ben je echt in de natuur, met het open water en de uitgerekte vlaktes. De Lauwers in de Noordoostelijke hoek van Friesland brengt je langs smalle rivieren en echte terpdorpen. Eigenlijk is er voor elke wens wel een route die aansluit! Ontdek de verschillende kanoroutes:

 • Hantum – Ternaard
 • Suderie
 • De Traan
 • Aldtsjerk – Wyns – Batlehiem
 • Grutte Wielen – It Bûtenfjild
 • Westergeest Aldswemmer
 • Alde lunen
 • Kollum omgeving
 • de Lauwers
 • Gerkesklooster
 • Bergumer Mar – de Leien
 • Earnewâld – Jan Durkspolder
 • Earnewâld

Overnachten langs de routes

Kun je wel wat extra dagen gebruiken om optimaal van de routes te genieten? Geen probleem! Langs de routes zijn veel mogelijkheden tot overnachten. Ook hier zijn vaak volop mogelijkheden tot aanleggen. Zo kun je de volgende dag gewoon weer verder trekken over het water en hoef je helemaal niks te missen!

Bekijk het aanbod voor overnachten

 

Pagina delen:  


Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.